HomeReceptenZwitserse room

Zwitserse room

gardegarde Goed te doen
© Meesterlijk van Robèrt - Zwitserse room
garde Bereiden

15 minuten

Wachten

30 minuten

Zwitserse room vind je terug in allerlei patisserieproducten: van tompoucen tot Saint-Honorétaart. Robèrt gebruikt het ook maar wat graag als vulling van zijn Meesterlijke bolussen.

garde Bereiden

15 minuten

Wachten

30 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Luchtig, romig en met een subtiele vanillesmaak: dat is Zwitserse room. Met dit basisrecept kun je allerlei bakcreaties verrijken. Maar wat is het verschil met banketbakkersroom? Waar komt de naam vandaan? En hoe voorkom je dat jouw Zwitserse room in de schift raakt?

Wat is Zwitserse room?

Zwitserse room – ook wel bekend als crème suisse – wordt gemaakt door banketbakkersroom en lobbige, gezoete slagroom te mengen. In sommige gevallen wordt gelatine toegevoegd om de room steviger te maken. Hoe deze crème aan zijn naam komt is niet bekend. Het zou kunnen dat de naam is geïnspireerd op de luchtige sneeuw in de Zwitserse Alpen of dat hij verwijst naar de zuivelindustrie in Zwitserland. Hoe dan ook: Zwitserse room is niet weg te denken uit de patisserie. Het wordt door bakkers en patissiers in allerlei producten gebruikt: van het afsmeren van taarten tot het maken van Limburgse vlaai en het vullen van soesjes en tompoucen.

Custardpoeder of eieren?

De basis van Zwitserse room is banketbakkersroom, zoals in bovenstaand recept staat beschreven. Dat is een dikke room gemaakt van melk, suiker, vanille en custardpoeder of verse eieren. Robèrt verkiest custardpoeder (ook wel bekend als kookroompoeder) boven verse eieren. De banketbakkersroom is dan langer houdbaar. Verse eieren verwerken in banketbakkersroom is bovendien een secuur werkje: bij een te hoge temperatuur wordt het roerei.

Verhoudingen

Voor de perfecte Zwitserse room zijn de juiste verhoudingen van slagroom en banketbakkersroom belangrijk. Toch kunnen deze per recept verschillen. Voor een goede Zwitserse room is minimaal 1 deel banketbakkersroom nodig op 1 deel slagroom. In onze patisserie houden we bij voorkeur de verhouding 2 delen banketbakkersroom op 1 deel slagroom aan. Daarmee wordt de Zwitserse room steviger en voller van smaak. Is het aandeel slagroom groter dan het aandeel banketbakkersroom? Dan neigt de massa meer naar een bavarois of vanillemousse. Omdat er dan meer slagroom in zit, is het wel aan te raden om gelatine te gebruiken ter versteviging.

Zwitserse room en schiften

Net als met alle recepten voor room en crème kunnen banketbakkersroom en Zwitserse room in de schift raken. Voor de banketbakkersroom is het daarom noodzakelijk om eerst een beetje warme melk aan de custard toe te voegen. Daarmee worden de temperatuurverschillen kleiner. Voeg daarna pas al roerend de rest van de warme melk toe en laat de room nog even doorkoken.

Ook Zwitserse room kan gaan schiften, bijvoorbeeld als de banketbakkersroom niet goed is afgekoeld of de slagroom te ver is opgeklopt. Het is daarom belangrijk dat je ook hierbij eerst familie maakt: meng de banketbakkersroom niet in één keer door de slagroom, maar spatel de slagroom er beetje bij beetje doorheen. Op deze manier ‘wennen’ de ingrediënten aan elkaar en vormen ze gemakkelijker een geheel.

Kijk voor de lekkerste baksels met banketbakkersroom en Zwitserse room op onze receptenpagina.

Word Meesterlijk member!

Vanaf €6,95 per maand

Word Meesterlijk member!

– Onbeperkt toegang tot online masterclasses, recepten & inspiratie – Robèrts magazine elke 2 maanden op de mat – Al je bakvragen stellen aan Robèrt en zijn team

Kies je membership