Zuurkoolkroketten

15 minuten
Wachten2 uur
Bakken3-4 minuten per batch
Win-win: lekkere kroketten bakken én restjes opmaken. Met dit recept maak je van een restje zuurkoolstamp heerlijke kroketjes. Lekker als borrelhapje met mosterd!
15 minuten
Wachten2 uur
Bakken3-4 minuten per batch
Extra recept informatie
Zuurkoolkroketten: Het beste van twee werelden
Naast boerenkool met worst en andijviestamp is zuurkoolstamppot toch wel een van de bekendste Hollandse klassiekers. Ook de kroket is in Nederland zeer geliefd. En waarom niet het beste van twee werelden combineren? Dat dit goed werkt, bewijzen de zuurkoolkroketten van Robèrt.
Fermentatie van zuurkool
Zuurkool is een geconserveerd product, gemaakt van gesneden witte kool. Daar wordt zout aan toegevoegd zodat het vocht uit de groente trekt. Als je dit luchtdicht afsluit, waarbij de groente onder het vocht staat, begint het fermentatieproces. Melkzuurbacteriën, die van nature in de kool zitten, zetten de suikers in de groente om in melkzuur en kooldioxide. Daardoor ontstaat de kenmerkende zuurkoolsmaak.
Zuurkoolrecepten
Traditioneel maken we in Nederland graag stamppot met zuurkool, geserveerd met bijvoorbeeld spekjes en rookworst. Toch is er nog veel meer mogelijk met deze groente. Zo voegen Amerikanen bijvoorbeeld graag zuurkool toe aan hun broodje hotdog. Denk ook eens aan een ovenschotel, tosti met zuurkool of een hamburger met een topping van zuurkool. De groente geeft in deze gerechten een aangenaam zuurtje, voor wie daarvan houdt. Een keer wat anders!
origineel borrelhapje
Je kunt de zuurkoolkroketten eten als maaltijd, maar ze zijn – in minivariant – ook heerlijk als borrelhapje. Serveer ze met mosterd voor extra pit.
Heb je de smaak van borrelhapjes te pakken? Maak dan ook eens deze Indische saucijzenbroodjes of dit plukbrood met zaden en pitten. In onze webshop vind je ook een aantal hartige borrelhapjes. Genieten maar!