HomeReceptenXL mergpijpen

XL mergpijpen

gardegardegarde Moeilijk
© Meesterlijk van Robèrt - XL mergpijpen
garde Bereiden

2 uur

Wachten

1 uur

Bakken

8 minuten

Deze XL mergpijpen zijn fors van postuur, maar toch verfijnd. Ze zijn opgebouwd uit delicate laagjes botercrème, frambozenconfiture en luxe amandelbiscuit – volgens Robèrt het lekkerste biscuit dat er is. Zo maak je van deze koek een volwaardig gebakje!

garde Bereiden

2 uur

Wachten

1 uur

Bakken

8 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over mergpijpen

Mergpijpen zijn een heerlijke Hollandse lekkernij, gevuld met in ieder geval botercrème. Sommigen noemen het een koek, anderen een gebakje. Een ding is zeker: de naam heeft hij te danken aan een stuk bot dat er qua uiterlijk wat van wegheeft.

Beestenboel

Net als bij de meeste culinaire producten doen er veel verhalen de ronde over de herkomst van mergpijpen. Maar een duik in het Nederlandse krantenarchief levert pas resultaten op vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen publiceerde een bakker de volgende tekst in het Overijsschelsch Dagblad: ‘Wie met de as. Feestdagen eens wil smullen moet niet nalaten onze mergpijpjes te probeeren’.

De naam ‘mergpijpen’ verwijst in ieder geval naar een dierlijk bot dat ook mergpijp heet. Dit bot is meestal van de scheenbenen van een rund of kalf en is gevuld met beenmerg dat als smaakmaker in gerechten wordt gebruikt. Zowel de vorm als de binnenkant van het gebakje lijken enigszins op deze dierlijke mergpijpen. Doordat de zijkanten van het gebakje in chocolade zijn gedipt, hebben mergpijpen qua uiterlijk ook iets weg van bokkenpootjes – die hun naam ook te danken hebben aan hun dierlijke gelijkenis.

Zweedse ‘mergpijpen’

Volgens sommigen zouden de Nederlandse mergpijpen gebaseerd zijn op een zoete lekkernij uit Zweden: de dammsugare. Dit is een soort groene variant van onze mergpijpen, gemaakt van koek- of cakekruimels, boter, cacao, sterke drank en een buitenlaag van groene marsepein. Of de Nederlandse versie daar inderdaad op is geïnspireerd, valt te betwijfelen. Dammsugare zou namelijk pas na de Tweede Wereldoorlog op de markt zijn gekomen. Ver na de advertentie van die Overijsselse bakker dus. In Spanje is er ook een variant van mergpijpen: hueso de santo, oftewel heiligenbeen. Een gebakje dat speciaal voor Allerheiligen wordt gemaakt en bestaat uit marsepein gevuld met een ei-suikermengsel.

Mergpijpen met crème of cake

In Nederland vind je mergpijpen in allerlei maten. Van de kleine mergpijpjes tot de reuze of XL mergpijpen. Daarnaast zijn er ook nog eens twee varianten: de crèmemergpijp en de cakemergpijp. Bovenstaand recept voor XL mergpijpen is de cakeversie. De andere soort is alleen gevuld met botercrème; het biscuit en de confiture ontbreken. In een oud recept uit het boek De praktijk der banketbakkerij (1943) staat een variant op de crèmeversie. Daarin wordt er geen chocolade gebruikt om de uiteinden af te werken. ‘Druk de uiteinden der crême-staafjes in de geschaafde gebruineerde amandelen.’ Daarmee draait het in de mergpijp nóg meer om amandelen.

Wil je meer recepten voor gebak met een marsepeinen buitenkant maken? Probeer eens deze kasteeltjes of Robèrts kastanjegebakjes. Via onze webshop bestel je natuurlijk ook makkelijk en snel de lekkerste luxe koeken en eenpersoonsgebakjes.

© Meesterlijk van Robèrt - Kasteeltjes

© Meesterlijk van Robèrt – Kasteeltjes

© Meesterlijk van Robèrt - Kastanjegebakjes

© Meesterlijk van Robèrt – Kastanjegebakjes

© Meesterlijk van Robèrt - Kasteeltjes
© Meesterlijk van Robèrt - Kastanjegebakjes
Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer