HomeReceptenWentelteefjes van brioche

Wentelteefjes van brioche

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Wentelteefjes van brioche
garde Bereiden

20 minuten

Wachten

Minimaal 1 uur

Bakken

10-15 minuten

Een paar sneetjes brioche over die niet meer helemaal vers zijn? Maak er deze luxe wentelteefjes van met sinaasappel, specerijen en amandel. Zo heeft niemand het meer over oud brood!

garde Bereiden

20 minuten

Wachten

Minimaal 1 uur

Bakken

10-15 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over wentelteefjes

Bovenstaand recept van Robèrt is een luxe variant van wentelteefjes, maar je hebt ze in nog veel meer soorten, maten en smaken. Al eeuwenlang wentelen mensen hun oude boterhammen in vloeistof – bijvoorbeeld melk, wijn, sap, likeur of thee – om ze vervolgens op te bakken. Een kijkje in de geschiedenis van dit beroemde gerecht.

Van pain perdu tot French toast

In een Romeins kookboek uit de 4de eeuw is het eerste recept gevonden van iets dat op een wentelteefje lijkt. De Romeinen weekten oud brood in melk en bakten het vervolgens in boter met scheutje honing. Zo werd brood dat anders verloren zou gaan tóch nog opgegeten. De Fransen namen deze pain à la Romaine (‘Romeins brood’) over en voegden er later ei aan toe. Ze noemden hun creatie pain perdu, wat letterlijk ‘verloren brood’ betekent. De Engelsen gebruiken deze naam ook, al spreken ze ook van eggy bread of poor knights of Windsor. In de 17de eeuw kwam voor het eerst de naam French toast voor.

Als je vandaag de dag in een Amerikaanse diner French toast bestelt, krijg je nog steeds wentelteefjes. In Vlaanderen noemen ze wentelteefjes nog steeds verloren brood, of juist gewonnen brood. Omdat brood dat anders verloren zou gaan, nu ‘teruggewonnen’ wordt.

Geef het beestje een naam

Waar komt die bijzondere Nederlandse naam toch vandaan? Daar verschillen de meningen over. Een logische verklaring is dat het een samentrekking is van ‘wentel-’t-eventjes’, omdat je het oude brood door een mengsel van melk en ei wentelt. Recenter onderzoek van etymologen wijst er echter op dat het waarschijnlijker is dat teef de vervormde naam van een oude gebakssoort is. De associatie met honden is er overigens wel; in Friesland noemden ze wentelteefjes ook wel ‘gebraden hondsvotjes’.

Alles kan

Traditioneel worden wentelteefjes in Nederland gemaakt van (oud) witbrood of beschuiten. Aanvankelijk werden ze als dessert gegeten. Pas begin 20ste eeuw werden ze gebruikelijker bij het ontbijt. Er is een basisbereidingswijze waarop je naar hartenlust kunt variëren. Traditioneel is een mengsel van ei en melk met suiker naar smaak, en eventueel (verse) vanille als extra smaakmaker. (Oude) boterhammen worden door het mengsel gewenteld, met een goede klont boter goudbruin gebakken in een koekenpan en veelal geserveerd met suiker en kaneel, en eventueel confiture, compote of bijvoorbeeld vers fruit of gebakken appeltjes.

Wentelteefjes volgens Robèrt

Wat Robèrt betreft kunnen wentelteefjes eigenlijk altijd – bij ontbijt, brunch, lunch of als dessert. Hij gebruikt het liefst bijzondere of gevulde broodsoorten, zoals rozijnenbrood of suikerbrood. Ook voegt hij graag een beetje rum of amaretto toe aan het beslag. Dat zie je ook veel terug in klassieke bakkersrecepten.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer