HomeReceptenUiensoufflé

Uiensoufflé

gardegardegarde Moeilijk
© Meesterlijk van Robèrt - Uiensoufflé
garde Bereiden

45 minuten

Bakken

45 minuten

Een soufflé is een veelzijdig gerecht; je kunt er zowel zoete als hartige varianten mee maken. Deze uiensoufflé, op basis van aardappelpuree en geraspte kaas, is een echte topper. Luchtig en luxueus!

garde Bereiden

45 minuten

Bakken

45 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over de uiensoufflé

Uien en een soufflé: dat klinkt misschien niet als een alledaagse combinatie. Toch werkt het verrassend goed bij elkaar: het zoetje van de ui, het hartige van de kaas en het luchtige van de opgeklopte eieren.

Gebakken lucht

De soufflé is een klassiek Frans gerecht. Het meest kenmerkende aspect aan dit gerecht is de luchtigheid; souffler betekent in het Frans dan ook ‘blazen’. En precies dat zorgt ervoor dat het maken van dit gerecht gezien wordt als een uitdaging. De soufflé staat er namelijk om bekend dat ’ie snel inzakt na het bakken. Dit kun je niet helemaal voorkomen, het is dan ook aan te raden om de soufflé direct op te eten als hij uit de oven komt. Je kunt soufflés maken in diverse zoete en hartige varianten.

De kracht van ui

Waarom Robèrt juist koos voor een uiensoufflé? ‘Een ui is een geweldig basisingrediënt en een echte smaakmaker. Je gebruikt ’m in allerlei soorten gerechten. Van soepen tot sauzen, van quiches tot chutney. In de bakkerij werken we ook dagelijks met uien, iets wat je misschien niet zou verwachten. We bakken bijvoorbeeld kaas-uistokken en groentebroodjes. Ook lekker: hartige taart met gekaramelliseerde ui, dat zoetje doet het heel goed bij een boterig korstdeeg. Mijn favoriet? De rode ui, lekker pittig.’

Transformatie

Bij bereiding kan de ui een flinke transformatie ondergaan. Laat je een gesnipperd uitje, knisperend en scherp van smaak, langdurig stoven op laag vuur? Dan verliest hij zijn scherpte en wordt hij aangenaam zacht en zoet. Dat komt door de Maillard-reactie, een van de belangrijkste chemische processen in de keuken, die lijkt op karamelliseren. Kort gezegd gaat het om interactie tussen aminozuren en suikers. Deze reageren op elkaar tijdens het bakken, waarbij tijd, temperatuur en zuur ook een rol spelen. Zo ontstaan er nieuwe kleur-, geur- en smaakstoffen. Een bekend voorbeeld is uiencompote.

Liever geen uiensoufflé?

Kies je toch graag voor een zoete versie van de soufflé? Ga dan eens voor onze aardbeiensoufflé. Of probeer de Japanse cheesecake: een soort soufflé in taartvorm!

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer