HomeReceptenTaaitaai en pepernoten

Taaitaai en pepernoten

garde Makkelijk
Afbeelding van Taaitaai en pepernoten
garde Bereiden

25 minuten

Wachten

24 uur

Bakken

12 minuten

Bij Sinterklaas horen natuurlijk lekkernijen als taaitaai en pepernoten. Met dit recept maak je ze in een handomdraai allebei. Laat dat heerlijk avondje maar komen!

garde Bereiden

25 minuten

Wachten

24 uur

Bakken

12 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

taaitaai en pepernoten: oud-Hollandse Sintlekkernijen

Taaitaai en pepernoten: twee lekkernijen die we uitsluitend in de Sinterklaastijd eten. Dat doen we in Nederland al vele eeuwen.  

Taaitaaipop

Nederlanders maken al taaitaai sinds de 17de eeuw. Vanaf die tijd werden de specerijen een stuk goedkoper doordat de specerijenhandel in Europa opbloeide. Het lijkt qua smaak op speculaas, maar bevat onder andere meer anijs. Taaitaai wordt meestal in een figuur gebakken, zoals Sinterklaas, met behulp van een speciale taaiplank. Vroeger werden er met de taaitaaipoppen dieren uitgebeeld. Overigens was het vroeger geen goed teken als je een taaiman – zoals de pop toen heette – ontving; een jongen liet zo namelijk aan een meisje weten dat hij geen interesse in haar had.

Pepernoten of kruidnoten?

Pepernoten zijn onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest. Maar eten we nu daadwerkelijk pepernoten of zijn het toch kruidnoten? De eerste pepernoten werden in de 17de eeuw gemaakt van deegresten van kruidkoek en peperkoek. Ze zagen eruit als vierkante brokjes. Tegenwoordig zijn pepernoten nog steeds vaak vierkant en worden ze gemaakt van roggemeel en anijs, net zoals taaitaai.

Kruidnoten zijn kleine halve bolletjes, gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden. Ze stammen af van kruidkoekjes en zijn pas sinds het einde van de 19de eeuw verbonden aan Sinterklaas. Kruidnoten zijn de lekkernijen die Sinterklaas en zijn pieten vaak rondstrooien. In de volksmond noemen we ze vaak pepernoten.

taaitaai en Ander Sintlekkers

Natuurlijk kun je in onze webshop ook genoeg Sintlekkers vinden. Wat denk je van kruidnoten (met of zonder chocolade), marsepeinen lekkernijen, gevulde speculaas of kruidnotenbrood? Ook onze roomchocoladeletters zijn de moeite waard. Wie wil die nu niet in zijn schoen vinden?

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer