HomeReceptenTaaitaai en pepernoten

Taaitaai en pepernoten

garde Makkelijk
Afbeelding van Taaitaai en pepernoten

Bij Sinterklaas horen natuurlijk lekkernijen als taaitaai en pepernoten. Met dit recept maak je ze in een handomdraai allebei. Laat dat heerlijk avondje maar komen!

garde Bereiden

25 minuten

Wachten

24 uur

Bakken

12 minuten

Meesterlijk van Robèrt - Over ons - Robèrt van Beckhoven

Met dit recept aan de slag?

Word Meesterlijk member en ontdek het bakken met de beste bakker van Nederland: Robèrt van Beckhoven. Het is helemaal gratis!

  • Toegang tot álle recepten, inclusief deze!
  • Wekelijks nieuwe recepten, tips en inspiratie rechtstreeks in je inbox
  • Een kijkje achter de schermen bij de bakkerij

Extra recept informatie

taaitaai en pepernoten: oud-Hollandse Sintlekkernijen

Taaitaai en pepernoten: twee lekkernijen die we uitsluitend in de Sinterklaastijd eten. Dat doen we in Nederland al vele eeuwen.  

Taaitaaipop

Nederlanders maken al taaitaai sinds de 17de eeuw. Vanaf die tijd werden de specerijen een stuk goedkoper doordat de specerijenhandel in Europa opbloeide. Het lijkt qua smaak op speculaas, maar bevat onder andere meer anijs. Taaitaai wordt meestal in een figuur gebakken, zoals Sinterklaas, met behulp van een speciale taaiplank. Vroeger werden er met de taaitaaipoppen dieren uitgebeeld. Overigens was het vroeger geen goed teken als je een taaiman – zoals de pop toen heette – ontving; een jongen liet zo namelijk aan een meisje weten dat hij geen interesse in haar had.

Pepernoten of kruidnoten?

Pepernoten zijn onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest. Maar eten we nu daadwerkelijk pepernoten of zijn het toch kruidnoten? De eerste pepernoten werden in de 17de eeuw gemaakt van deegresten van kruidkoek en peperkoek. Ze zagen eruit als vierkante brokjes. Tegenwoordig zijn pepernoten nog steeds vaak vierkant en worden ze gemaakt van roggemeel en anijs, net zoals taaitaai.

Kruidnoten zijn kleine halve bolletjes, gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden. Ze stammen af van kruidkoekjes en zijn pas sinds het einde van de 19de eeuw verbonden aan Sinterklaas. Kruidnoten zijn de lekkernijen die Sinterklaas en zijn pieten vaak rondstrooien. In de volksmond noemen we ze vaak pepernoten.

taaitaai en Ander Sintlekkers

Natuurlijk kun je in onze webshop ook genoeg Sintlekkers vinden. Wat denk je van kruidnoten (met of zonder chocolade), marsepeinen lekkernijen, gevulde speculaas of kruidnotenbrood? Ook onze roomchocoladeletters zijn de moeite waard. Wie wil die nu niet in zijn schoen vinden?

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Ook al aan het watertanden? In ons Meesterlijk magazine vind je elke drie maanden meer dan genoeg recepten om van te smikkelen.

AbonnerenBestel een los nummer