Ingrediënten
Koeken
90 g tarwebloem (T65) Bestel nu
50 g koude boter
200 g amandelspijs Bestel nu
rasp van limoen, naar smaak
100 g eidooiers
snuf zout
100 g eiwit
50 g fijne kristalsuiker
Fondant
500 g fondant
(natuurlijke) roze kleurstof
Goed om te weten
1 ei maat M weegt ca. 50 g, waarvan 30 g eiwit en 20 g eidooier.
Natuurlijke kleurstof
Zelf natuurlijke kleurstof maken? Pers met een zeefje het sap uit een paar verse frambozen en vang op. Dit sap kun je gebruiken om de fondant op kleur te krijgen.
BENODIGD KEUKENMATERIAAL
keukenmachine met garde
spuitzak Bestel nu
keukenthermometer
zeefje
6 bakvormpjes van ca. 8 cm Ø
Werkwijze
Koeken
STAP 1
Verwarm de oven voor op 155 °C boven- en onderwarmte.
STAP 2
Snijd de koude boter op je werkblad in kleine stukjes door de bloem. Laat even rusten.
STAP 3
Roer de amandelspijs los met wat limoenrasp naar smaak. Voeg de eidooiers en een snuf zout toe en meng goed.
STAP 4
Klop het eiwit goed los in de keukenmachine; zorg voor volledig vetvrije materialen. Voeg de fijne suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf.
STAP 5
Spatel de opgeklopte eiwitten rustig door de spijsmassa: eerst een beetje om ‘familie te maken’, vervolgens ook de rest.
STAP 6
Voeg de bloem en boter toe aan het beslag en spatel rustig door. Maak het beslag niet te luchtig.
STAP 7
Vul een spuitzak met het beslag en vul de bakvormpjes tot iets onder de rand.
STAP 8
Bak de koeken in ca. 25 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen.
STAP 9
Los de koeken uit de bakvormpjes zodra dat kan en laat verder afkoelen en koud worden in de vriezer.
Fondant
STAP 1
Verwarm de fondant in een pannetje tot ca. 37 °C en roer glad. Voeg een beetje water en/of eiwit toe om de fondant wat vloeibaarder te maken (met eiwit gaat de fondant extra glanzen en hardt hij mooi uit).
STAP 2
Neem de pan van het vuur en breng de fondant naar eigen inzicht op kleur met roze kleurstof.
Afwerking
STAP 1
Neem de koeken uit de vriezer. Dip één voor één de bovenkant van de koeken in de fondant en trek ze met korte opwaartse bewegingen langzaam weer omhoog. Tip: blijf ondertussen goed roeren in de fondant, anders komt er een vliesje op. Je moet dus enigszins snel werken.
STAP 2
Laat de fondant goed uitharden.