HomeReceptenRoze koeken

Roze koeken

gardegarde Goed te doen
Meesterlijk van Robèrt - Recept roze koeken

Roze koeken verrijkt met amandelspijs zijn roze koeken plús. De fondant breng je gemakkelijk op een natuurlijke manier op kleur met een beetje frambozensap.

garde Bereiden

25 minuten

Wachten

30 minuten

Bakken

25 minuten

Ingrediënten

6 stuks

Koeken

90 g tarwebloem (T65) Bestel nu

50 g koude boter

200 g amandelspijs Bestel nu

rasp van limoen, naar smaak

100 g eidooiers

snuf zout

100 g eiwit

50 g fijne kristalsuiker

Fondant

500 g fondant

(natuurlijke) roze kleurstof

Goed om te weten

1 ei maat M weegt ca. 50 g, waarvan 30 g eiwit en 20 g eidooier.

Natuurlijke kleurstof

Zelf natuurlijke kleurstof maken? Pers met een zeefje het sap uit een paar verse frambozen en vang op. Dit sap kun je gebruiken om de fondant op kleur te krijgen.

BENODIGD KEUKENMATERIAAL

keukenmachine met garde

spuitzak Bestel nu

keukenthermometer

zeefje

6 bakvormpjes van ca. 8 cm Ø

Werkwijze

Koeken

STAP 1

Verwarm de oven voor op 155 °C boven- en onderwarmte.

STAP 2

Snijd de koude boter op je werkblad in kleine stukjes door de bloem. Laat even rusten.

STAP 3

Roer de amandelspijs los met wat limoenrasp naar smaak. Voeg de eidooiers en een snuf zout toe en meng goed.

STAP 4

Klop het eiwit goed los in de keukenmachine; zorg voor volledig vetvrije materialen. Voeg de fijne suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf.

STAP 5

Spatel de opgeklopte eiwitten rustig door de spijsmassa: eerst een beetje om ‘familie te maken’, vervolgens ook de rest.

STAP 6

Voeg de bloem en boter toe aan het beslag en spatel rustig door. Maak het beslag niet te luchtig.

STAP 7

Vul een spuitzak met het beslag en vul de bakvormpjes tot iets onder de rand.

STAP 8

Bak de koeken in ca. 25 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen.

STAP 9

Los de koeken uit de bakvormpjes zodra dat kan en laat verder afkoelen en koud worden in de vriezer.

Fondant

STAP 1

Verwarm de fondant in een pannetje tot ca. 37 °C en roer glad. Voeg een beetje water en/of eiwit toe om de fondant wat vloeibaarder te maken (met eiwit gaat de fondant extra glanzen en hardt hij mooi uit).

STAP 2

Neem de pan van het vuur en breng de fondant naar eigen inzicht op kleur met roze kleurstof.

Afwerking

STAP 1

Neem de koeken uit de vriezer. Dip één voor één de bovenkant van de koeken in de fondant en trek ze met korte opwaartse bewegingen langzaam weer omhoog. Tip: blijf ondertussen goed roeren in de fondant, anders komt er een vliesje op. Je moet dus enigszins snel werken.

STAP 2

Laat de fondant goed uitharden.

Extra recept informatie

meer over roze koeken

De roze koek is misschien wel een van de populairste koeken in Nederland. Hij staat ook wel bekend als de glacékoek. Wat is de achtergrond van deze lekkernij? En hoe krijgt ’ie z’n befaamde roze kleur?

roze koeken: een Amsterdamse klassieker

Een smeuïge koek, afgetopt met een zacht laagje fondant: dat is de klassieke roze koek. Er zijn ook bakkers die hun koeken vullen met jam of amandelspijs. De koek zou uitgevonden zijn in Amsterdam, waar er bij De Bruin’s Banketfabriek vele werden geproduceerd. Toen dat bedrijf in 1988 werd overgenomen door koekjesfabrikant Lotus Bakeries, verhuisden de roze koeken mee. Dit internationale bedrijf heeft onder andere een grote productielocatie in Enkhuizen. Vandaar dat de koeken in de supermarkt op de verpakking worden aangeduid als ‘echte Enkhuizer Glacé’.

Roze kleurstof

De kleurstof in roze koeken uit de supermarkt deed een tijdje geleden veel stof opwaaien. Om het fondant roze te kleuren, gebruiken sommige fabrikanten de stof E120. Die kleurstof wordt gemaakt van een luizensoort uit Bolivia. Daarmee is de roze koek niet meer geschikt voor vegetariërs. Andere fabrikanten kiezen voor natuurlijke kleurstoffen als bietensap of vruchtenconcentraat. Ook het synthetische E122 wordt toegepast. Wij gebruiken het liefst natuurlijke ingrediënten en kiezen voor frambozensap.

Grote koeken: stukwerk in de bakkerij

Wist je dat roze koeken behoren tot de categorie stukwerk in de bakkerij? Zo noemen bakkers verse koeken van groot formaat. Ze worden namelijk per stuk verkocht en niet in zakjes met meerdere koekjes. Bovendien eet je vaak ook maar één stuk per keer. Andere grote koeken in de categorie stukwerk zijn bijvoorbeeld gevulde koeken en kano’s.

Ook eens andere grote koeken maken? Bekijk ons recept voor gangmakers of bestel nummer 27 van ons magazine Meesterlijk, met daarin nog eens 5 recepten voor grote koeken.

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine nr. 27

© Meesterlijk van Robèrt – Meesterlijk magazine nr. 22.

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Stroopkoeken

© Meesterlijk van Robèrt – Stroopkoeken (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Anabella's

© Meesterlijk van Robèrt – Anabella’s (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Kano's en rondo's

© Meesterlijk van Robèrt – Kano’s en rondo’s (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Utrechtse spritsen

© Meesterlijk van Robèrt – Utrechtse spritsen (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Gevulde koeken

© Meesterlijk van Robèrt – Gevulde koeken (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine nr. 27
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Stroopkoeken
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Anabella's
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Kano's en rondo's
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Utrechtse spritsen
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Gevulde koeken

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer