HomeReceptenPompoencakejes

Pompoencakejes

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Pompoencakejes
garde Bereiden

5 minuten

Bakken

20 minuten

Pompoenen zijn onlosmakelijk verbonden met de herfst. Vooral in Amerika koken en bakken ze er graag mee. Onze tip: maak met het vruchtvlees deze smeuïge pompoencakejes.

garde Bereiden

5 minuten

Bakken

20 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over pompoen

Pompoenen veelzijdig? Zeker weten. Vanwege de zachte smaak kun je met deze typische herfstgroente allerlei recepten koken en bakken. Van puree en stoofschotel tot gebak en zelfs brood. In de bakkerij maken we er namelijk ons befaamde pompoenbrood mee. Met een holle pompoen maak je trouwens ook in een handomdraai versieringen voor Halloween.

Soorten pompoen

De bekendste pompoensoorten die we in Nederland kennen zijn de grote, ronde pompoen en de flespompoen. Die laatste heeft, zoals de naam al prijsgeeft, de vorm van een fles: breed van onder en smal van boven. Hij is zoet van smaak en je kunt hem op verschillende manieren verwerken in de keuken, bijvoorbeeld bakken, vullen, grillen en pureren.

De muskaatpompoen is meestal oranje en over het algemeen vanaf het eind van de zomer en in de herfst te koop. Hij is gemakkelijk te bewaren dankzij zijn dikke, harde schil. Deze beschermt het vruchtvlees tegen invloeden van buitenaf. Je kunt hem hierdoor ook gebruiken als ovenschaal of ‘pan’ voor bijvoorbeeld pompoensoep. Houd wel in gedachten dat een pompoen snel kan gaan schimmelen als hij is aangesneden. Ook als er een zachte plek op de schil zit, is het verstandig om hem snel op te eten.

Halloween

Als er iets kenmerkend is aan Halloween, dan zijn het wel de uitgeholde pompoenen met ingekerfde gezichten. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we naar Ierland, want het waren de Kelten die in de nacht van 31 oktober op 1 november hun variant van Allerheiligen vierden: All Hallows’ Eve (Halloween). Het verhaal gaat dat ze enge gezichten in groenten kerfden om zo kwade geesten te verjagen. Daarvoor gebruikten ze in eerste instantie knolrapen. Pas jaren later, toen de Ieren in Amerika kwamen en pompoenen vonden, besloten ze die voortaan uit te hollen.

Pompoenpitten

Voor dit recept van pompoencakejes heb je alleen het vruchtvlees nodig (voor de puree). Maar gooi de pitten van de pompoen niet weg! Geef ze aan de vogels of droog en rooster ze om zelf op te eten. Even doppen en daarna over yoghurt, fruit of een salade strooien. Of maak er met wat zeezout een lekkere snack van. Ook lekker: deze cranberry-mueslikoeken en dit plukbrood met zaden en pitten.

Bakken met pompoen

In Amerika is de pompoen niet alleen een favoriete groente voor Halloween, ook bij het diner met Thanksgiving krijgt hij een hoofdrol. Vaak wordt hij geglaceerd bij de kalkoen geserveerd of maken ze er een zoete pompoentaart met specerijen van: de bekende pumpkin pie. Robèrt werkt er ook graag mee: naast deze pompoencakejes maakte hij bijvoorbeeld een recept voor pompoengebakjes. In de winkel verkopen we pompoenbrood: dat smaakt niet alleen naar pompoen, maar ziet er ook zo uit.

© Meesterlijk van Robèrt - Pompoengebakjes - Meesterlijk 24

© Meesterlijk van Robèrt – Pompoengebakjes – Meesterlijk 24

© Meesterlijk van Robèrt - Pompoenbrood

© Meesterlijk van Robèrt – Pompoenbrood

© Meesterlijk van Robèrt - Pompoengebakjes - Meesterlijk 24
© Meesterlijk van Robèrt - Pompoenbrood
Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer