HomeReceptenPlukbrood met zaden en pitten

Plukbrood met zaden en pitten

gardegarde Goed te doen
Meesterlijk van Robèrt - Recept plukbrood met zaden en pitten
garde Bereiden

35 minuten

Wachten

1 uur en 15 minuten

Bakken

20 minuten

Op zoek naar een lekker broodje bij de borrel of BBQ? Dit plukbrood is makkelijk te maken en perfect om te delen.

garde Bereiden

35 minuten

Wachten

1 uur en 15 minuten

Bakken

20 minuten

Ingrediënten

2 stuks

250 g tarwebloem (T65) Bestel nu

8 g verse gist Bestel nu

10 g krokantbroodpoeder Bestel nu

4 g zout

150 g water

(rogge)bloem om te bestuiven Bestel nu

zaden en pitten naar keuze

geraspte kaas

extra bloem om te bestuiven Bestel nu

Krokantbroodpoeder

Krokantbroodpoeder geeft je brood(jes) een krokante korst.

Zaden en pitten

Kies zaden en pitten die je lekker vindt, bijvoorbeeld pompoenpitten, zonnebloempitten of (een mix van) sesamzaad en maanzaad.

Met of zonder vorm?

Je kunt ook een plukbrood maken zonder bakvorm. Leg de bolletjes dan op een ingevette en met rijstemeel bestoven bakplaat tegen elkaar aan, bijvoorbeeld in bloemvorm of een vierkant.

BENODIGD KEUKENMATERIAAL

keukenmachine met bisschop

deegkleedje Bestel nu

kwastje Bestel nu

2 taartpannen van ca. 20 cm Ø Bestel nu

plastic(folie)

Werkwijze

STAP 1

Doe de bloem, de gist, het krokantbroodpoeder en het zout in de kom van de keukenmachine; zorg dat de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen. Zet de keukenmachine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.

STAP 2

Voeg, terwijl de machine blijft draaien, langzaam het water toe en kneed alles tot een soepel deeg: eerst 3 minuten op lage snelheid, daarna nog eens 5-6 minuten op hogere snelheid.

STAP 3

Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Anders moet je nog even door kneden.

STAP 4

Bol het deeg op (zie de video hieronder) en laat ca. 15 minuten rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje.

 

STAP 5

Ontgas het deeg (druk de lucht eruit). Verdeel het deeg in 14 stukjes van ca. 30 g en bol op.

STAP 6

Zet de zaden, pitten en geraspte kaas klaar in (afzonderlijke) kommetjes.

STAP 7

Vet de taartpannen in en bestuif met bloem; schud de overtollige bloem eruit.

STAP 8

Bestrijk de bovenkant van de bolletjes licht met water en druk afwisselend in de zaden, pitten of kaas. Leg de bolletjes met de topping naar boven in bloemvorm in de taartpan. Dek losjes af met plastic en laat ca. 60 minuten rusten.

STAP 9

Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 210 °C boven- en onderwarmte.

STAP 10

Bak de plukbroden in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

Extra recept informatie

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer