Plaatgebak met aardbeien
45 minuten
Wachten45 minuten
Bakken30 minuten
Makkelijk en snel te maken: check! Daarnaast is dit plaatgebak een ideale traktatie om uit te delen. Ook voor wie liever glutenvrij eet, want Robèrts amandelbiscuit is smaakvol, luchtig én vrij van (toegevoegde) gluten.
45 minuten
Wachten45 minuten
Bakken30 minuten
Extra recept informatie
Meer over plaatgebak
Plaatgebak is de ideale traktatie om uit te delen: op verjaardagen, kinderfeesten of evenementen zoals Burendag. Je verdeelt het gebak makkelijk in kleinere porties en kunt er qua smaken en toppings alle kanten mee op.
Wat heb je nodig voor plaatgebak?
Je hebt niet veel keukenmaterialen nodig om plaatgebak of plaattaart te maken: een bakplaat en oven is in principe al voldoende. Je kunt de bakplaat goed invetten met boter en met bloem bestuiven, maar daarmee loop je het risico dat het gebak gaat kleven en scheuren. Gebruik daarom altijd een stukje bakpapier. Heb je geen bakplaat met hoge randen? Gebruik dan bijvoorbeeld een bakring.
Soorten plaattaart
Dit recept is natuurlijk voor zoet plaatgebak, maar er zijn nog veel meer soorten. Zo maakte Robèrt voor Meesterlijk nr. 29 al eens plaatcake met abrikozen en banketbakkersroom. Maar wat dacht je van een hartige plaattaart? Robèrt: ‘In feite kun je bijna alles in plaatvorm maken. Een tarte tatin met uien van de bakplaat, een vierkante quiche of foccacia die je aftopt als een pizza. Alles is mogelijk.’ Maak bijvoorbeeld een flammkuchen op basis van bladerdeeg. ‘Bak wel eerst het bladerdeeg af. Doe je dat op een platte bakplaat, prik er dan met een vork gaatjes in en haal hem uit de oven als het deeg krokant is. Doe daarna pas de toppings erop.’
Variëren met zoet plaatgebak
Met het basismengsel voor het amandelbiscuit kun je al volop variëren. Denk bijvoorbeeld aan andere smaken zoals koffie, noten, chocolade, citrusvruchten of gedroogd fruit. Jij bent de bakker, dus het is jouw feestje: combineer er lekker op los met dit recept. Een plaatgebak op basis van biscuit of cake kun je ook andere vormen geven. Stapel bijvoorbeeld meerdere lagen voor een laagjestaart, gevuld met frambozenconfiture of botercrème.
Wil je verder experimenteren met plaatgebak en andere smaken proberen? Verdeel eens wat citroensiroop over het biscuit zodat het plaatgebak nog smeuïger wordt. Of snijd hem niet in vierkanten, maar repen of driehoeken. Zo maak je hem nóg feestelijker.
Wil je meer recepten om uit te delen? Probeer dan eens deze abrikozen-kokoscrumble of de abrikozenplaatcake van Robèrt.