HomeReceptenPlaatgebak met aardbeien

Plaatgebak met aardbeien

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Plaatgebak met aardbeien
garde Bereiden

45 minuten

Wachten

45 minuten

Bakken

30 minuten

Makkelijk en snel te maken: check! Daarnaast is dit plaatgebak een ideale traktatie om uit te delen. Ook voor wie liever glutenvrij eet, want Robèrts amandelbiscuit is smaakvol, luchtig én vrij van (toegevoegde) gluten.

garde Bereiden

45 minuten

Wachten

45 minuten

Bakken

30 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over plaatgebak

Plaatgebak is de ideale traktatie om uit te delen: op verjaardagen, kinderfeesten of evenementen zoals Burendag. Je verdeelt het gebak makkelijk in kleinere porties en kunt er qua smaken en toppings alle kanten mee op.

Wat heb je nodig voor plaatgebak?

Je hebt niet veel keukenmaterialen nodig om plaatgebak of plaattaart te maken: een bakplaat en oven is in principe al voldoende. Je kunt de bakplaat goed invetten met boter en met bloem bestuiven, maar daarmee loop je het risico dat het gebak gaat kleven en scheuren. Gebruik daarom altijd een stukje bakpapier. Heb je geen bakplaat met hoge randen? Gebruik dan bijvoorbeeld een bakring.

Soorten plaattaart

Dit recept is natuurlijk voor zoet plaatgebak, maar er zijn nog veel meer soorten. Zo maakte Robèrt voor Meesterlijk nr. 29 al eens plaatcake met abrikozen en banketbakkersroom. Maar wat dacht je van een hartige plaattaart? Robèrt: ‘In feite kun je bijna alles in plaatvorm maken. Een tarte tatin met uien van de bakplaat, een vierkante quiche of foccacia die je aftopt als een pizza. Alles is mogelijk.’ Maak bijvoorbeeld een flammkuchen op basis van bladerdeeg. ‘Bak wel eerst het bladerdeeg af. Doe je dat op een platte bakplaat, prik er dan met een vork gaatjes in en haal hem uit de oven als het deeg krokant is. Doe daarna pas de toppings erop.’

Variëren met zoet plaatgebak

Met het basismengsel voor het amandelbiscuit kun je al volop variëren. Denk bijvoorbeeld aan andere smaken zoals koffie, noten, chocolade, citrusvruchten of gedroogd fruit. Jij bent de bakker, dus het is jouw feestje: combineer er lekker op los met dit recept. Een plaatgebak op basis van biscuit of cake kun je ook andere vormen geven. Stapel bijvoorbeeld meerdere lagen voor een laagjestaart, gevuld met frambozenconfiture of botercrème.

Wil je verder experimenteren met plaatgebak en andere smaken proberen? Verdeel eens wat citroensiroop over het biscuit zodat het plaatgebak nog smeuïger wordt. Of snijd hem niet in vierkanten, maar repen of driehoeken. Zo maak je hem nóg feestelijker.

Wil je meer recepten om uit te delen? Probeer dan eens deze abrikozen-kokoscrumble of de abrikozenplaatcake van Robèrt.

Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Crumble met abrikozen en kokos

© Meesterlijk van Robèrt – Crumble met abrikozen en kokos

Afbeelding van Meesterlijk van Robèrt – Abrikozenplaatcake

© Meesterlijk van Robèrt – Abrikozenplaatcake (Meesterlijk magazine nr. 29).

Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Crumble met abrikozen en kokos
Afbeelding van Meesterlijk van Robèrt – Abrikozenplaatcake
Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer