HomeReceptenPithivier met peer

Pithivier met peer

gardegardegarde Moeilijk
Afbeelding van Pithivier met peer
garde Bereiden

50 minuten

Wachten

30 minuten

Bakken

40 minuten

De pithivier wordt ook wel ‘galette des rois’ genoemd, oftewel een driekoningentaart. Traditioneel verstopt men dan een boon in het gebak: wie hem vindt, is koning voor een dag.

garde Bereiden

50 minuten

Wachten

30 minuten

Bakken

40 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

De pithivier als koningstaart

De pithivier is een klassiek Franse bladerdeegtaart, vernoemd naar het gelijknamige Franse plaatsje iets ten noorden van Orléans. Naar verluidt kreeg koning Karel IV daar ooit een pithivier voorgeschoteld als plaatselijke specialiteit – hij was er meteen weg van. Traditioneel wordt de pithivier geserveerd met Driekoningen. In dat geval wordt hij galette des rois genoemd. Met een luxe vulling van frangipane is ’ie inderdaad een koning waardig.

Koning voor een dag

Van oudsher verstoppen patissiers met Driekoningen een boon – ook wel een hele amandel of een stenen figuurtje – in de pithivier. Bij het aansnijden wordt de taart in gelijke stukken verdeeld en degene aan tafel die de boon vindt, wordt gekroond tot koning voor een dag. Vandaar dat pithiviers vaak worden verkocht met een papieren kroon erbij. Een leuke traditie met kinderen.

zoete of hartige pithivier?

Een traditionele galette des rois wordt gevuld met frangipane, een luxe beslag van amandelen, boter, suiker, ei en bloem. Vaak wordt dit nog aangevuld met fruit, zoals peer, appel of abrikozen. Maar er zijn tal van variaties mogelijk. Met een hartige vulling wordt een pithivier een volwaardige maaltijd. Denk aan combinaties als pompoen en geitenkaas, kippendijen en geroosterde venkel of aardappel, knoflook en prei. Met een groene salade erbij zet je een imposant showstuk op tafel.

hoe meer laagjes, hoe beter

Een goede pithivier kenmerkt zich door mooi gebladerd bladerdeeg. Voor een strak resultaat rol je het bladerdeeg zo gelijkmatig mogelijk uit: draai het ondertussen regelmatig een kwartslag om eenzijdig krimpen in de oven te voorkomen. Gebruik ook een zo scherp mogelijk mesje om het bladerdeeg te snijden; zo voorkom je dat je de laagjes kapot drukt.

Als je een ovensteen hebt, kun je die gebruiken om de pithivier op te bakken. Laat de steen heet worden in de oven en trek de pithvier met bakpapier en al op de hete steen. Wordt de bodem tijdens het bakken te donker? Verplaats de taart dan naar de bakplaat. Dan weet je in ieder geval zeker dat het bladerdeeg ‘uitgewerkt’ is.

Pithivier in de bakkerij

Rond Driekoningen bakken we ook in de bakkerij traditioneel de Driekoningentaart. Bekijk de video om te zien hoe we dat doen.

Word Meesterlijk member!

Vanaf €6,95 per maand

Word Meesterlijk member!

– Onbeperkt toegang tot online masterclasses, recepten & inspiratie – Robèrts magazine elke 2 maanden op de mat – Al je bakvragen stellen aan Robèrt en zijn team

Kies je membership