HomeReceptenPistachepasta

Pistachepasta

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Pistachepasta Jan Hagel
garde Bereiden

30 minuten

Wachten

20 minuten

Pistachepasta smaakt heerlijk op de boterham, maar is eigenlijk overal lekker bij. Meng hem bijvoorbeeld door botercrème of serveer bij bolletjes vanille-ijs. Kies voor pistaches van kwaliteit, dat verschil proef je terug. Robèrt gebruikt het liefst nootjes uit Bronte.

garde Bereiden

30 minuten

Wachten

20 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over pistachenoten

Pistachenoten zijn de pitten van de vruchten van de pistacheboom. Die boom gedijt goed in droge gebieden, waardoor pistachenoten bijvoorbeeld veel geteeld worden in het Midden-Oosten en delen van Azië. Ook in Griekenland, Spanje en Italië vind je pistachebomen. Robèrt kiest bewust voor pistachenoten uit Bronte. Deze stad op Sicilië, aan de voet van de vulkaan Etna, vormt een ideale voedingsbodem voor de pistachebomen. De vulkanische grond bevat veel minerale zouten, die de noten een bijzondere zilte smaak geven. Niet voor niets beschikken de noten uit Bronte over het DOP-label, een kwaliteitskeurmerk voor Italiaanse producten. De pistacheoogst vindt slechts een keer per twee jaar plaats en gebeurt handmatig. Bovendien geven jonge bomen pas na tien jaar vruchten. Dat maakt de nootjes zo kostbaar. Het groene goud!

Koninklijke vrucht

Wat maakt de pistachenoot nu zo bijzonder, afgezien van de intens groene kleur? Dat is met name de karakteristieke, licht zilte smaak. Vele eeuwen voor Christus ontdekte de koningin van Sheba uit het Midden-Oosten deze culinaire eigenschap al, zo gaat het verhaal. Ze eigende zich zelfs de complete pistacheoogst uit de hele omgeving toe en bestempelde de noot als koninklijke vrucht. Ook de Romeinse Marcus Gavius Apicius, een van de grondleggers van de gastronomie, gebruikte pistachenoten in zijn klassieke kookboek De re coquinaria. In de hedendaagse eetcultuur zijn pistaches nog altijd geliefd. Ook in de bakkerij gebruiken we ze graag, bijvoorbeeld in nougat, in roomijs, als pistachepasta of als decoratie op gebak.

Schil of geen schil

Je kunt pistachenoten op verschillende manieren ‘uit het handje’ eten: rauw, geroosterd, gebrand, gezouten of ongezouten. In de winkel vind je ze vaak met de schil er nog omheen. Waarom dat zo is? Bij 70-90 procent van de pistachenoten splijt deze schil vanzelf open tijdens de groei. Dit is bijzonder, want bij bijvoorbeeld amandelen of pinda’s gebeurt dit niet. Hierdoor kunnen pistaches worden gedroogd en geroosterd zónder eerst gedopt te hoeven worden. Kortom: dit scheelt veel werk tijdens de productie. Bijkomend voordeel is dat de schil de kwetsbare binnenkant van de pistache blijft beschermen.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer