HomeReceptenPecan-karameltaartjes

Pecan-karameltaartjes

gardegardegarde Moeilijk
© Meesterlijk van Robèrt - Pecan-karameltaartjes
garde Bereiden

40 minuten

Wachten

30 minuten

Bakken

30 minuten

Pecannoten en karamel vormen samen een gouden duo. Bijvoorbeeld in deze smakelijke pecan-karameltaartjes van hardewenerdeeg. Lekker bij een goede kop koffie!

garde Bereiden

40 minuten

Wachten

30 minuten

Bakken

30 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over pecan-karameltaartjes

Lekkere pecannoten en goede karamel zijn dé essentiële elementen voor deze pecan-karameltaartjes. Pecannoten staan bekend om hun zoetige, zachte smaak. Je koopt ze bijvoorbeeld bij een notenspeciaalzaak of op de plaatselijke markt. En karamel maak je natuurlijk zelf; met Robèrts tips gaat dat je zeker lukken.

Van saus tot showstuk

Robèrt: ‘Het mooie van karamel vind ik dat je er alle kanten mee op kunt: van één basiskaramel kun je bijvoorbeeld al een saus, toffees of een glaçage voor gebakjes maken. Doe de karamel in een pan met partjes appel en bladerdeeg en je hebt een klassieke tarte tatin. En bij wedstrijden worden er zelfs complete showstukken gebouwd van karamel… Dat is toch prachtig? Zelf eet ik karamel graag in een bonbon, als hij nog net een beetje lopend is. Heerlijk!’ 

Zo ontstaat karamel

Het principe van karamel lijkt simpel – je kookt suiker tot een bepaalde temperatuur en voilà: karamel! Zo eenvoudig is het in de praktijk niet. Het koken van suiker zorgt ervoor dat de geur-, smaak- en kleureigenschappen van suiker veranderen: de suikermoleculen breken uiteen en vormen nieuwe verbindingen die voor een goudbruine kleur en rijke smaak zorgen. De ideale temperatuur ligt tussen de 160 en 177 °C. Kom je daarboven, dan verbrandt de suiker en ontstaat een bittere smaak. Een (suiker)thermometer is dus een handige tool.

5 karameltips van Robèrt

  • Gebruik schone grondstoffen en materialen: bij onzuiverheden is de kans groter dat de suiker gaat greinen of kristalliseren.  
  • Weersta de verleiding om te roeren bij het koken van de karamel! Draai de pan hoogstens een beetje rond voor een gelijkmatige verhitting van de suiker.  
  • Kwast de zijkanten van de pan voorzichtig af met een beetje water om te voorkomen dat de suiker daar kristalliseert.  
  • Wees niet bang om de karamel goed bruin te laten worden – het kan tot ongeveer een kwartier duren voordat hij de juiste kleur heeft – maar blijf wel opletten dat hij niet té donker wordt, want een verbrande smaak kun je niet verbloemen.  
  • Wil je de karamel afblussen met slagroom? Verwarm de room dan eerst tot tegen het kookpunt. Zo verklein je het verschil in temperatuur tussen de hete karamel en de room en gaat het minder heftig borrelen en spetteren als de substanties bij elkaar komen.  

Blijven oefenen

Heb je de smaak te pakken van het karamel maken? Of wil je juist nog meer oefenen? Probeer dan eens dit recept voor in karamel gekonfijte ananas.

Word Meesterlijk member!

Vanaf €6,95 per maand

Word Meesterlijk member!

– Onbeperkt toegang tot online masterclasses, recepten & inspiratie – Robèrts magazine elke 2 maanden op de mat – Al je bakvragen stellen aan Robèrt en zijn team

Kies je membership