HomeReceptenPaastaart met advocaat

Paastaart met advocaat

gardegarde Goed te doen
© Meesterlijk van Robèrt - Paasslof met advocaat
garde Bereiden

1 uur 45 minuten

Wachten

1 uur

Bakken

12-15 minuten

Advocaat, room en een nestje van marsepeinen kuikens: dit is de ultieme paastaart volgens Robèrt. Daarmee maak je indruk op de paastafel!

garde Bereiden

1 uur 45 minuten

Wachten

1 uur

Bakken

12-15 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over de ultieme paastaart

Tijdens Pasen pakken veel mensen uit met een uitgebreid ontbijt of een feestelijke brunch. Deze heerlijke paastaart kan een goede afsluiter zijn, maar is ook lekker in de middag of avond bij een kop koffie. Éxtra lekker met zelfgemaakte advocaat! Waar komt deze dikke likeur eigenlijk vandaan?

De herkomst van advocaat  

De naam advocaat is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de avocado. Het verhaal gaat dat er in de 17de eeuw op de Nederlandse Antillen een drankje van avocado en alcohol bestond, dat populair was bij de Nederlandse kolonisten. Zeevaarders introduceerden het in Nederland, maar avocado’s waren hier moeilijk verkrijgbaar. Daarom werd er gekozen voor eieren. Vermoedelijk was de Bosschenaar J. G. Cooymans, eigenaar van een distilleerderij, de eerste die het gele drankje maakte in 1825.

Een ei hoort erbij

Een van de hoofdingrediënten van advocaat is ei. Het is dan ook niet gek dat advocaat regelmatig met Pasen wordt geserveerd. Maar waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen? Dat heeft te maken met het oorspronkelijke Bijbelse verhaal; de verrijzenis van Jezus wordt rond deze tijd herdacht. Een ei staat symbool voor nieuw leven, vandaar deze link. Ook het verstoppen van (chocolade) eieren heeft een diepere betekenis. Vroeger verstopten mensen namelijk eieren op de akkers, met het idee dat ze dan weer vruchtbaar zouden worden.

Variëren maar

Wil je variëren met het basisrecept voor advocaat? Dat kan! Gebruik dan bijvoorbeeld frambozen- of aardbeienlikeur in plaats van brandewijn. Officieel heet het drankje dan alleen geen advocaat meer.

Nog meer advocaatgebak

Ben je gek op advocaat? Maak dan, naast deze paastaart, eens de advocaatcrèmegebakjes uit Meesterlijk 33.

© Meesterlijk van Robèrt - Advocaatcrèmegebakjes uit Meesterlijk nr. 33
© Meesterlijk van Robèrt – Advocaatcrèmegebakjes uit Meesterlijk nr. 33
Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer