Extra recept informatie
Meer over de ultieme paastaart
Tijdens Pasen pakken veel mensen uit met een uitgebreid ontbijt of een feestelijke brunch. Deze heerlijke paastaart kan een goede afsluiter zijn, maar is ook lekker in de middag of avond bij een kop koffie. Éxtra lekker met zelfgemaakte advocaat! Waar komt deze dikke likeur eigenlijk vandaan?
De herkomst van advocaat
De naam advocaat is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de avocado. Het verhaal gaat dat er in de 17de eeuw op de Nederlandse Antillen een drankje van avocado en alcohol bestond, dat populair was bij de Nederlandse kolonisten. Zeevaarders introduceerden het in Nederland, maar avocado’s waren hier moeilijk verkrijgbaar. Daarom werd er gekozen voor eieren. Vermoedelijk was de Bosschenaar J. G. Cooymans, eigenaar van een distilleerderij, de eerste die het gele drankje maakte in 1825.
Een ei hoort erbij
Een van de hoofdingrediënten van advocaat is ei. Het is dan ook niet gek dat advocaat regelmatig met Pasen wordt geserveerd. Maar waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen? Dat heeft te maken met het oorspronkelijke Bijbelse verhaal; de verrijzenis van Jezus wordt rond deze tijd herdacht. Een ei staat symbool voor nieuw leven, vandaar deze link. Ook het verstoppen van (chocolade) eieren heeft een diepere betekenis. Vroeger verstopten mensen namelijk eieren op de akkers, met het idee dat ze dan weer vruchtbaar zouden worden.
Variëren maar
Wil je variëren met het basisrecept voor advocaat? Dat kan! Gebruik dan bijvoorbeeld frambozen- of aardbeienlikeur in plaats van brandewijn. Officieel heet het drankje dan alleen geen advocaat meer.
Nog meer advocaatgebak
Ben je gek op advocaat? Maak dan, naast deze paastaart, eens de advocaatcrèmegebakjes uit Meesterlijk 33.