HomeReceptenNonnenvotten

Nonnenvotten

gardegarde Goed te doen
© Meesterlijk van Robèrt - Nonnenvotten
garde Bereiden

35 minuten

Wachten

90 minuten

Bakken

8 minuten

De traditie van nonnenvotten als carnavalslekkernij is begonnen in Limburg, maar ook buiten de provinciegrenzen genieten veel mensen ervan. Dit gefrituurde gebak in de vorm van een losse knoop is een echte klassieker met carnaval. Alaaf!

garde Bereiden

35 minuten

Wachten

90 minuten

Bakken

8 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over nonnenvotten

Voor het hossen tijdens carnaval kun je wel een stevige bodem gebruiken. Met een stel kraakvers gebakken nonnenvotten weet je zeker dat je goed zit.  

Hoewel het carnavalsseizoen officieel al op 11 november begint, barst het feestgedruis rond februari pas echt los. Van oorsprong is carnaval een katholiek feest voorafgaand aan de vastenperiode tot Pasen, een tijd van bezinning en praktisering. Geen wonder dus, dat men het er tijdens de carnavalsdagen nog even flink van nam met al dan niet alcoholische versnaperingen… In Brabant denken we dan vooral aan worstenbroodjes, maar in Limburg zijn nonnenvotten dé carnavalslekkernij.

Nonnenwat?

Een nonnenvot is een gefrituurd gebak in de vorm van een losse knoop. Over de herkomst van het gebak gaan verschillende verhalen de ronde. Zo zouden zusters van een klooster in Sittard ze in de zeventiende eeuw al gebakken hebben voor mensen die vodden kwamen doneren voor de armen. Een plausibele verklaring voor de naam van het gebak. Al zou die ook een verwijzing kunnen zijn naar de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (‘votte’) droegen. Hoe het ook zij, nonnenvotten maken al eeuwenlang deel uit van de Limburgse bakkerstraditie.

Serieuze zaak

Nonnenvotten worden gemaakt van een gistbeslag dat lijkt op dat van olie- en berlinerbollen. Ze worden met zorg geknoopt, gefrituurd en vervolgens nog royaal door (kaneel)suiker gewenteld. Een serieuze zaak, zo blijkt wel uit de competitie tussen bakkerijen bij de jaarlijkse verkiezing van de beste nonnenvotten van Limburg. De votten worden door een vakkundige jury uitvoerig beoordeeld op vorm, kleur, bak-aard, vetgehalte, structuur, aroma en smaak.

Tip van Robèrt? ‘Laat het deeg niet te lang rijzen; dat maakt het strikken er niet makkelijker op, en het krijgt nog ruim voldoende werking in de frituur.’ En daarna met gevulde maag weer terug de polonaise in.

Nonnenvotten bestellen

Geen tijd of zin om ze zelf te bakken? Rond de carnavalsperiode kun je de nonnenvotten ook gewoon in onze winkel in Oisterwijk halen. Zien hoe we ze maken? Bekijk de video!

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer