HomeReceptenMakkelijke frambozensorbet

Makkelijke frambozensorbet

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Makkelijke frambozensorbet

IJs maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met dit gemakkelijke recept maak je in een handomdraai – en zonder ijsmachine – een verfrissende frambozensorbet.

garde Bereiden

10 minuten

Meesterlijk van Robèrt - Over ons - Robèrt van Beckhoven

Met dit recept aan de slag?

Word Meesterlijk member en ontdek het bakken met de beste bakker van Nederland: Robèrt van Beckhoven. Het is helemaal gratis!

  • Toegang tot álle recepten, inclusief deze!
  • Wekelijks nieuwe recepten, tips en inspiratie rechtstreeks in je inbox
  • Een kijkje achter de schermen bij de bakkerij

Extra recept informatie

Meer over frambozensorbet

Frambozen zijn een echte favoriet van Robèrt. ‘Als ze op hun top zijn, vind ik frambozen lekkerder dan aardbeien, dus wat mij betreft stoten ze de zomerkoninkjes van hun troon! Frambozen geven ook meer een luxegevoel én ze zijn veelzijdiger. Het lijkt wel of de smaak van frambozen alleen maar lekkerder wordt als je ze verwerkt in confiture, bavaroise of ijs.’ Laatstgenoemde maak je bijvoorbeeld eenvoudig met bovenstaand recept, maar welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Roomijs of sorbetijs?

Wanneer spreek je van roomijs en wanneer van sorbetijs? Je maakt ze beide op dezelfde manier; het verschil zit ’m in de compositie die je daarvoor gebruikt. Volgens Robèrt maak je het lekkerste roomijs met slagroom, suiker en eidooiers. Officieel mag je pas van roomijs spreken als het voor minimaal 5% uit melkvet bestaat.

Sorbetijs maak je op basis van suiker, water en fruit. Gebruik je rijp zomerfruit zoals aardbeien, frambozen of bessen, dan is het vaak al lekker zoet van zichzelf. Je hoeft dan dus minder suiker toe te voegen om de juiste smaak te verkrijgen. Wel moet je er rekening mee houden dat het ijs minder zacht wordt als er minder suiker in zit. Een oplossing kan zijn om een deel van de suiker te vervangen door glucosestroop; dat is iets minder zoet en verbetert de textuur en schepbaarheid van het ijs.

IJs zonder machine

Een ijsmachine draait en vriest tegelijk, wat zorgt voor volume, gemak en een kleinere kans op ijskristallen. Toch is het wel degelijk mogelijk om ijs te maken zonder zo’n machine, zoals je ziet in Robèrts recept voor makkelijke frambozensorbet. Je kunt ook parfait maken: hierbij maak je een compositie van eidooiers, suiker en zuivel. Dit klop je goed luchtig, om het risico van ijskristallen te voorkomen, en vries je vervolgens ‘stilstaand’ in.

IJs serveren

Ga je ijs serveren? Zorg er dan voor dat het niet té koud is. Te koud ijs bevriest namelijk de smaakpapillen. Je kunt diepgevroren ijs het best 20-30 minuten voor gebruik uit de diepvries halen en in de koelkast zetten om rustig wat te laten ontdooien. Daarna kun je er makkelijker mooie bollen van scheppen én is het optimaal van smaak.

Meesterlijk ijs

In onze winkel te Oisterwijk verkopen we Meesterlijk room- en sorbetijs in diverse smaken, gemaakt met kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Je proeft het verschil!

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer