HomeReceptenMacarons met frambozenganache

Macarons met frambozenganache

gardegardegarde Moeilijk
Meesterlijk van Robèrt - Recept macarons met frambozenganache
garde Bereiden

40 minuten

Wachten

1 uur tot 1 nacht

Bakken

15-17 minuten

Macarons zijn dé klassieke koekjes van de Franse patisserie. Moeilijk? Laat je niet gek maken. Met Robèrts recept van macarons met een frambozenganache gaat het je lukken.

garde Bereiden

40 minuten

Wachten

1 uur tot 1 nacht

Bakken

15-17 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

De basis van macarons

Twee luchtige amandelkoekjes met een zachte ganachevulling. Dat zijn macarons; beroemde Franse koekjes met een van oorsprong Italiaanse naam. Waar komen ze precies vandaan? En welke ingrediënten vormen de basis voor de koekjes?

Waar komen macarons vandaan?

De macarons zoals we die vandaag de dag kennen komen uit Parijs. De kleinzoon van de Franse patissier Louis Ernest Ladurée bedacht de macarons zoals we die nu kennen: twee luchtige amandelkoekjes met een vulling van ganache. Hij bracht ze in 1930 voor het eerst in Parijs op de markt en sindsdien is Ladurée een van de bekendste macaronwinkels ter wereld. Dagelijks gaan er duizenden over de toonbank.

Maar de geschiedenis van macarons gaat nog veel verder terug. Het was namelijk een Italiaanse dame die eind 16e eeuw de maccarone (fijn deeg) aan het Franse hof introduceerde. Een ander verhaal dat de ronde gaat, is dat een groep Benedictijnse zusters uit Nancy de macarons bedacht. Zij kwamen in 1792 bekend te staan als Les Soeurs Macarons (de macaronzusters). Ze bakten koekjes van amandelen, eiwit en suiker en verkochten die om de gemeenschap uit de schulden te helpen.

Basisingrediënten macarons

Zoals voor veel klassiekers geldt: een goed basisrecept vormt de sleutel tot succes. Voor de koekjes van de macarons heb je niet veel nodig; de basisingrediënten zijn suiker, amandelen en eiwit. Wat betreft de suiker zijn er twee soorten nodig: fijne kristalsuiker voor het stijf opkloppen van de eiwitten en poedersuiker voor de broyage, het mengsel van amandelmeel en suiker dat de basis vormt voor de macarons.

Broyage kun je kant-en-klaar kopen in onze webshop of zelf mengen, bijvoorbeeld met amandelmeel van de supermarkt of speciaalzaak. Hiervoor heb je fijngemalen amandelen zonder vlies nodig. Met een goede hakmolen kun je amandelen ook zelf vermalen. Het laatste ingrediënt dat je nodig hebt, is vers eiwit. Daarna meng je alles tot een macaronbeslag, ook wel de macaronage of het macaroneren.

Macaron of makroon?

Een koekje met een vergelijkbare naam als de macaron is natuurlijk de makroon. Meestal gemaakt met kokos. Qua uiterlijk lijken ze niet op macarons, maar ze hebben een gemeenschappelijke geschiedenis. Makronen komen ook van oorsprong uit Italië en werden vroeger gemaakt met amandelpoeder. Door de jaren heen en met de komst van nieuwe ingrediënten uit koloniën werd het poeder vervangen door kokos, dat langer houdbaar zou zijn.

Welke van de twee je ook eet, zowel de macaron als makroon is in principe glutenvrij. Er gaat namelijk geen tarwebloem in het basisbeslag. Let wel op met verschillende soorten vullingen, want afhankelijk van het recept kunnen daar wel gluten in zitten.

Meer weten over gluten en de werking hiervan? Lees dan dit artikel over glutenvrij bakken. Of bekijk Robèrts tips voor de beste macarons.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer