HomeReceptenLuxe vlechtbroodjes

Luxe vlechtbroodjes

gardegarde Goed te doen
Meesterlijk van Robèrt - Luxe vlechtbroodjes
garde Bereiden

45 minuten

Wachten

1 uur en 30 minuten

Bakken

9 minuten

Broodjes bakken wordt nog leuker als je er luxe vlechtbroodjes van maakt. Met zulke mooie witte broodjes wordt een broodje kaas of jam toch nét lekkerder.

garde Bereiden

45 minuten

Wachten

1 uur en 30 minuten

Bakken

9 minuten

Ingrediënten

9 stuks

300 g tarwebloem (T65) Bestel nu

6 g zout

20 g verse gist Bestel nu

200 g melk

6 g witte basterdsuiker

15 g margarine

15 g boter

extra bloem om te bestuiven Bestel nu

eistrijksel om af te strijken

Eistrijksel

Klop voor het eistrijksel 1 ei los met een snuf zout.

BENODIGD KEUKENMATERIAAL

keukenmachine met bisschop

deegkleedje Bestel nu

bakplaat, ingevet

kwastje Bestel nu

Werkwijze

STAP 1

Doe de bloem, het zout, de gist, de boter en de margarine in de kom van de keukenmachine. Zet de keukenmachine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.

STAP 2

Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.

STAP 3

Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed.

STAP 4

Verdeel het deeg in 10 gelijke stukjes en bol op een met bloem bestoven werkblad op tot mooie bolletjes (zie de video hieronder). Laat ca. 10 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje.

 

 

STAP 5

Draai de bolletjes om en rol ze tot strengen van ca. 35 cm lang:

  • Begin met één hand en gebruik vervolgens twee handen, die je op de uiteinden van de streng legt. Door je handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de streng langer.
  • De uiteinden van de strengen moeten iets dikker zijn, eigenlijk een soort klein bolletje vormen.
  • Maak de strengen in etappes: eerst strengen van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de strengen uiteindelijk 35 cm lang zijn

STAP 6

Vlecht de strengen tot vlechtbroodjes volgens de werktekeningen hieronder.

Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes - Werktekening 1

Meesterlijk van Robèrt - Luxe vlechtbroodjes optie 1

Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes - Werktekening 3

Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes variant 2

Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes - Werktekening 2

Meesterlijk van Robèrt - Recept luxe vlechtbroodjes optie 3

Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes - Werktekening 1
Meesterlijk van Robèrt - Luxe vlechtbroodjes optie 1
Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes - Werktekening 3
Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes variant 2
Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes - Werktekening 2
Meesterlijk van Robèrt - Recept luxe vlechtbroodjes optie 3

STAP 7

Laat de broodjes in ca. 60-90 minuten mooi vol rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje. Ze moeten ongeveer in volume verdubbeld zijn.

STAP 8

Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte.

STAP 9

Bestrijk de broodjes met eistrijksel.

STAP 10

Bak de broodjes in ca. 9 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Extra recept informatie

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer