Luxe vlechtbroodjes
45 minuten
Wachten1 uur en 30 minuten
Bakken9 minuten
Broodjes bakken wordt nog leuker als je er luxe vlechtbroodjes van maakt. Met zulke mooie witte broodjes wordt een broodje kaas of jam toch nét lekkerder.
45 minuten
Wachten1 uur en 30 minuten
Bakken9 minuten
Ingrediënten
300 g tarwebloem (T65) Bestel nu
6 g zout
20 g verse gist Bestel nu
200 g melk
6 g witte basterdsuiker
15 g margarine
15 g boter
extra bloem om te bestuiven Bestel nu
eistrijksel om af te strijken
Eistrijksel
Klop voor het eistrijksel 1 ei los met een snuf zout.
Werkwijze
STAP 1
Doe de bloem, het zout, de gist, de boter en de margarine in de kom van de keukenmachine. Zet de keukenmachine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.
STAP 2
Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.
STAP 3
Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed.
STAP 4
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukjes en bol op een met bloem bestoven werkblad op tot mooie bolletjes (zie de video hieronder). Laat ca. 10 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje.
STAP 5
Draai de bolletjes om en rol ze tot strengen van ca. 35 cm lang:
- Begin met één hand en gebruik vervolgens twee handen, die je op de uiteinden van de streng legt. Door je handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de streng langer.
- De uiteinden van de strengen moeten iets dikker zijn, eigenlijk een soort klein bolletje vormen.
- Maak de strengen in etappes: eerst strengen van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de strengen uiteindelijk 35 cm lang zijn
STAP 6
Vlecht de strengen tot vlechtbroodjes volgens de werktekeningen hieronder.
STAP 7
Laat de broodjes in ca. 60-90 minuten mooi vol rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje. Ze moeten ongeveer in volume verdubbeld zijn.
STAP 8
Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte.
STAP 9
Bestrijk de broodjes met eistrijksel.
STAP 10
Bak de broodjes in ca. 9 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Extra recept informatie
Succesrecept voor thuisbakkers
Meesterlijke bakmix voor klein brood
Robèrt: 'Thuis bakken wordt nog leuker met goede recepten en ingrediënten van bakkerskwaliteit. Met deze mix voor klein brood bak je thuis op toegankelijke wijze heerlijk malse witte broodjes!'
Bestel nu