HomeReceptenLijnzaadcrackers

Lijnzaadcrackers

gardegarde Goed te doen
© Meesterlijk van Robèrt - Recept lijnzaadcrackers
garde Bereiden

15 minuten

Bakken

55 minuten

Toe aan wat balans? Deze lijnzaadcrackers zijn lekker vezelrijk. Lijnzaad wordt niet voor niets een superfood genoemd. Een voedzaam ontbijtje, lunch of tussendoortje dus. En ze smaken prima met zoet óf hartig beleg.

garde Bereiden

15 minuten

Bakken

55 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over lijnzaadcrackers

Een van de hoofdingrediënten van deze lijnzaadcrackers is lijnzaad, het zaad van vlas. De zaden van olievlas worden gebruikt als (basis voor) levensmiddelen: lijnzaad en lijnzaadolie. Een prima keuze in een gebalanceerd voedingspatroon.

Lijnzaad als superfood

Lijnzaad krijgt vaak het stempel superfood. Het is namelijk wetenschappelijk onderbouwd dat het rijk is aan voedingsstoffen en natuurlijke substanties die goed zijn voor de gezondheid. Het bevat veel vezels, eiwitten, B-vitaminen, magnesium en mangaan: stuk voor stuk van belang voor allerlei chemische reacties in het lichaam. Daarbij zijn de kleine zaadjes buitengewoon rijk aan omega-3-vetzuren (goed voor hart, bloedvaten, botten en ontstekingsremmend) en lignaan, een antioxidant dat de cellen in het lichaam beschermt.

Vezelrijke lijnzaadcrackers

Lijnzaad bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. De oplosbare vezels helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, de onoplosbare vezels zorgen voor extra massa met betrekking tot de inhoud van de darmen. Goed dus voor een regelmatige stoelgang. Let wel op dat je niet meer dan twee eetlepels per dag gebruikt, anders kan je spijsvertering weleens hard van stapel lopen.

Lijnzaadolie bevat overigens geen vezels, maar wel omega-3-vetzuren. Je kunt de olie het best toevoegen aan gekookte of gebakken voedingsmiddelen of bijvoorbeeld gebruiken in een saladedressing.

De smaak van lijnzaad

Lijnzaad heeft een nootachtige smaak en is veelzijdig in gebruik. Je strooit het gemakkelijk over salades of groentegerechten, je kunt het toevoegen aan havermout, yoghurt of een smoothie of gebruiken bij het bakken van broodjes, lijnzaadcrackers of koekjes.

Lijnzaad vermalen of kneuzen

Ga je aan de slag met lijnzaad? Dan is het slim om hele zaadjes te kopen, aangezien die langer houdbaar zijn. Je kunt ze dan thuis kneuzen of vermalen wanneer ze je nodig hebt. Nog een voordeel daarvan: bij gebroken of gemalen lijnzaad komen de gezonde vetzuren makkelijker vrij, waardoor het lichaam ze gemakkelijker kan opnemen.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer