HomeReceptenKokos-kleefrijstkoek van Maureen Tan

Kokos-kleefrijstkoek van Maureen Tan

gardegarde Goed te doen
© Uitgeverij Overamstel
garde Bereiden

25 minuten

Bakken

55-65 minuten

Kookboekenauteur Maureen Tan deelt het recept voor deze Indonesische koek uit haar kookboek ‘Java’.

garde Bereiden

25 minuten

Bakken

55-65 minuten

Ingrediënten

16 stuks

400 g kokosmelk

3 pandanbladeren, gekneusd en in een knoop gedraaid

1 tl zout

50 g ongezouten boter

olie om in te vetten

250 g kleefrijstmeel

300 g witte basterdsuiker

150 g versgeraspte kokos (diepvries), ontdooid

1 ei, losgeklopt

25 g wit sesamzaad, geroosterd

VERSE KOKOS

Het lekkerst is om versgeraspte kokos te gebruiken. Of koop een zakje bij de toko. Deze vind je in de vriezer.

BANANENBLAD

Het bananenblad geeft een heerlijk aroma af aan de koek en het ziet er ook nog leuk uit.

BENODIGD KEUKENMATERIAAL

steelpan

hittebestendige spatel Bestel nu

stuk bananenblad van 25 x 25 cm, afgespoeld en drooggedept

bakvorm van 20 x 20 cm

grote kom

mes

Werkwijze

STAP 1

Breng in een pan op middelhoog vuur de kokosmelk met de pandanbladeren en het zout aan de kook. Draai het vuur laag, laat de boter in de warme kokosmelk smelten en zet het vuur uit. Laat de kokosmelk afkoelen.

STAP 2

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bodem en de kanten van de bakvorm met het bananenblad. vet de bladeren licht in met wat olie.

STAP 3

Doe het kleefrijstmeel met de basterdsuiker en de geraspte kokos in een kom. Verwijder de pandanbladeren uit de kokosmelk (knijp ze goed uit) en giet de kokosmelk in de kom bij het kleefrijstmeel. Voeg ook het ei toe en spatel alles goed door elkaar.

STAP 4

Giet het beslag in een bakvorm en bestrooi de bovenkant met het sesamzaad. Bak de koek in het midden van de oven in 55-65 minuten goudbruin en gaar.

STAP 5

Neem de kleefrijstkoek uit de oven en laat afkoelen in de vorm. Snijd hem daarna in blokjes van 5 x 5 cm en serveer op kamertemperatuur.

Extra recept informatie

indonesische bakcultuur

Indonesië heeft een rijke bakcultuur, waar de lekkerste gerechten en baksels uit zijn voortgekomen. In Meesterlijk nr. 46 vertelt Maureen Tan meer over de Indonesische bakcultuur.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer