HomeReceptenKlassieke Hollandse poffertjes

Klassieke Hollandse poffertjes

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Klassieke Hollandse poffertjes
garde Bereiden

5 minuten

Bakken

3-5 minuten

Poffertjes zijn een op-en-top Hollandse lekkernij. Niet voor niets vind je op nagenoeg elke kermis een poffertjeskraam. Deze mini-pannenkoekjes zijn extra luchtig door het gebruik van zelfrijzend bakmeel en bak je natuurlijk in een klassieke poffertjespan.

garde Bereiden

5 minuten

Bakken

3-5 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over poffertjes

Poffertjes met poedersuiker en een klontje boter: een op-en-top Hollands gerecht. Het mini-pannenkoekje is al sinds jaar en dag populair bij kinderen en de poffertjeskraam is niet meer weg te denken van onder meer de kermis. We vertellen je er meer over. 

Poffertjes, bollebuisjes en broedertjes 

Poffertjes zijn een Nederlandse klassieker. De geschiedenis gaat namelijk honderden jaren terug: het eerste uitgeschreven recept verscheen al in 1746 in het kookboekDe volmaakt Hollandsche Keukenmeid. “Neemt een halve kop gruttemeel, een half pond tarwe meel, 3 Eijeren en een pintje melk, en een lepeltje gist met wat zuiker gemengt; beslaat dit te zamen, zet het te ryzen, en bakt ‘er poffertjes van.” 

Voor die tijd werden ze ook al gemaakt, maar over het ontstaan doen meerdere verhalen de ronde. Zo zou er in de 17de eeuw een klooster in Woerden zijn geweest waar ze mini-pannenkoekjes bakten om te gebruiken als hosties. In veel oude kookboeken worden poffertjes ook wel bollebuisjes of broedertjes genoemd. 

Verschil met pannenkoeken 

Allereerst is er natuurlijk het verschil in formaat. Een pannenkoek kan zo groot als een koekenpan zijn, terwijl poffertjes maar een paar centimeter breed zijn. Daarnaast zijn ze beduidend luchtiger. In tegenstelling tot pannenkoeken wordt er aan het beslag voor poffertjes namelijk een rijsmiddel toegevoegd, zoals het bakpoeder in dit recept. Je kunt ook verse gist of bijvoorbeeld desem gebruiken om poffertjes te maken. Zowel gist als desem geven het beslag een rijkere smaak. Een nadeel daarvan is dat het beslag even moet rijzen en het maken van poffertjes in dat geval dus langer duurt. 

De poffertjespan 

De zachte binnenkant ontstaat door het poffertje om te draaien voordat het beslag binnenin is gestold. Daarvoor is het gebruik van de poffertjespan essentieel. Door de kleine holtes gaart het beslag gelijkmatig, terwijl de buitenkant intussen mooi goudbruin bakt. Bij te grote holtes zouden de poffertjes wel gaar bakken vanbuiten, maar vanbinnen rauw blijven. Ander gereedschap dat bij het maken van Hollandse poffertjes niet mag ontbreken is de knijpfles (of als alternatief een doseertrechter). Zo voorkom je geklieder en bak je poffertjes die allemaal hetzelfde formaat hebben.

Net als Robèrt verzot op pannenkoeken en poffertjes? Bestel dan nu Meesterlijk nr. 36. In dit nummer staat een special over deze platte baksels, inclusief recepten voor desempoffertjes, duizendgatenpannenkoek beghrir, crêpes Suzette 0.0 en okonomiyaki.

Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Desempoffertjes

© Meesterlijk van Robèrt – Desempoffertjes uit Meesterlijk nr. 36

© Meesterlijk van Robèrt – Crêpes Suzette 0.0

© Meesterlijk van Robèrt – Crêpes Suzette 0.0 uit Meesterlijk nr. 36

© Meesterlijk van Robèrt – Okonomiyaki

© Meesterlijk van Robèrt – Okonomiyaki uit Meesterlijk nr. 36

Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Desempoffertjes
© Meesterlijk van Robèrt – Crêpes Suzette 0.0
© Meesterlijk van Robèrt – Okonomiyaki
Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer