Klassieke appeltaart
1 uur
Wachten30 minuten
Bakken45-60 minuten
De ultieme appeltaart volgens Robèrt? Die is goudbruin gebakken, heeft een goede appelsmaak mét bite en een frisse touch. Met dit recept tover jij ook zo’n prachtexemplaar uit de oven.
1 uur
Wachten30 minuten
Bakken45-60 minuten
Extra recept informatie
meer over klassieke appeltaart
Zeg je in Nederland gebak, dan zeg je… appeltaart! Het maakt niet uit waar je komt, je vindt deze klassieker in alle uithoeken van het land op de menukaart of in het assortiment.
Het recept gaat letterlijk honderden jaren terug, want het stond in Nederlands eerste kookboek (1514). In dat recept wordt het deeg tot de rand toe gevuld met appelstukjes – op smaak gebracht met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kamperfoelie – en afgewerkt met een deegraster.
Appelsoorten
Opvallend is dat in het originele recept de appels eerst worden gebakken en daarna met een lepel worden vermalen tot moes. De klassieker zoals we die nu kennen bevat juist mooie stukjes appel die nog een beetje bite hebben. Er zijn tal van soorten appels verkrijgbaar, dus de vraag is welke appel het lekkerst is voor in de appeltaart. Robèrt werkt graag met jonagold: deze behoudt zijn bite tijdens het bakken en is friszoet van smaak.
Andere rassen die zich goed lenen voor een appeltaart, zijn de elstar en goudrenet. Gebruik je appels die van zichzelf al wat zoeter zijn, dan hoef je niet of nauwelijks bij te zoeten. Dat geeft meteen een groot voordeel. Suiker onttrekt namelijk vocht aan de appels, waardoor de vulling van de taart papperiger kan worden.
Koekkruimels of paneermeel
Het originele recept vormt nog altijd de basis voor de appeltaartrecepten van tegenwoordig. Het is en blijft tenslotte een klassieker. Echter, zoals altijd met klassiekers, is het recept hier en daar ook geperfectioneerd. Om te voorkomen dat de taartbodem zompig wordt door vocht uit de appels, strooien bakkers er bijvoorbeeld een laagje paneermeel overheen om het vocht te absorberen. Robèrt: ‘Op zich werkt dat prima. Maar waarom zou je het niet lekker maken?’ Hij gebruikt daarom liever koek- of cakekruimels.
Varianten op klassieke appeltaart
Zelfs met een klassieke appeltaart kun je alle kanten op. Als variatie kun je de taart afwerken met een deegraster of crumbles, wat citroenrasp toevoegen aan de vulling of de taart decoreren met abrikozenjam en slagroom.
Een andere variant – toch wel dé favoriet van Robèrt – is de appelfleur, gemaakt van een luxe boterdeeg met een amandelvulling, een vleug abrikoos en natuurlijk een royale hoeveelheid frisse appels. In de cursus Appeltaart van de B’academie van Robèrt komen ook recepten langs voor appelpizza en appeltaartcake (een bodem van hardewenerdeeg gecombineerd met een cakebeslag en topping van appelpartjes). Houd de cursusagenda in de gaten om deze cursus te volgen.
Heb je de smaak van bakken met appel te pakken? Bekijk dan ook eens Robèrts masterclass over appelbeignets.