Extra recept informatie
Meer over kataifi
Kataifi is een typisch Midden-Oosters gerecht, gemaakt van sliertachtig, gesponnen deeg. Het wordt daarom ook wel engelenhaar genoemd. Het wordt vaak gevuld met kaas en overgoten met een zoete siroop of honing, maar ook andere zoete of hartige vullingen zijn mogelijk.
maken of kopen
Kataifi wordt veel gebruikt om desserts te maken in het Midden-Oosten en Zuidoost-Europa. De typische deegsliertjes ontstaan doordat de maker het deeg door een soort zeef drukt. Een andere manier is met een spuitzak, waarbij je hele dunne sliertjes op een hete platte pan spuit. Als je ze vervolgens nog warm uit de pan haalt, kun je ze eenvoudig vormen tot bijvoorbeeld nestjes. Overigens kun je kataifideeg ook gewoon bij een Turkse winkel of groothandel halen.
Desserts met kataifi
Met kataifi worden diverse bekende desserts gemaakt, waarvan baklava er een is. Dit dessert komt veel voor in bijvoorbeeld de Griekse en Turkse keuken. Je kunt het maken met filodeeg, maar ook met kataifideeg. Vervolgens vul je het met noten en specerijen als kaneel, kardemom en kruidnagel en overgiet je het met honing of een zoete siroop. Kunefe is een ander bekend dessert; hierbij wordt de kataifi gevuld met zachte kaas en eveneens doordrenkt met siroop.
Meer feestelijke borrelhappen
Op zoek naar andere feestelijke borrelhappen? In Meesterlijk nr. 31 vind je onder andere recepten voor croissantjes met zwarte knoflook, spinaziepannenkoekjes met zalm en vispasteitjes met garnalenragout.