HomeReceptenKanelbullar

Kanelbullar

gardegarde Goed te doen
© Meesterlijk van Robèrt - Kanelbullar
garde Bereiden

30 minuten

Wachten

1 uur en 30 minuten

Bakken

10-12 minuten

Als je ooit in Zweden bent geweest, heb je vast kanelbullar geproefd. Deze kaneelbroodjes horen hier traditioneel bij de fika: koffie met iets lekkers. En lekker zijn ze zeker!

garde Bereiden

30 minuten

Wachten

1 uur en 30 minuten

Bakken

10-12 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over kanelbullar

Kanelbullar zijn een echte klassieker voor bij de fika, de Zweedse variant van koffie met iets lekkers. De Zweden zijn er zo dol op dat ze er zelfs een speciale feestdag voor in het leven hebben geroepen. Als je dit recept hebt gemaakt, begrijp je waarom.

Fika

Als je ooit in Zweden bent geweest, ken je de fika ongetwijfeld. Dit typisch Zweedse fenomeen is een soort koffiepauze met iets lekkers erbij. Traditiegetrouw hoort daar een kanelbulle bij (meervoud: kanelbullar). Vaak gebeurt dit om 10.00 uur en 15.00 uur tijdens een werkdag, om het werk even te onderbreken. Dit zou de productiviteit bevorderen en werkstress tegengaan.  

Kaneelbroodjesdag

Waar we in Nederland op 4 oktober Dierendag vieren, doen ze dat in Zweden met kaneelbroodjes. In 1999 ontstond de Kanelbullens Dag en sindsdien is het een jaarlijkse traditie. De initiatiefnemer was Kaeth Gardestedt, een dame die werkte voor de vereniging van gist-, meel-, suiker- en margarinefabrikanten.

Van kanelbullar tot kaneelkoekjes

Heb je een paar kanelbullar over? Gooi ze dan zeker niet weg. Als je ze in dunne plakken snijdt en die een paar minuten laat ‘drogen’ in de oven op 180 °C, krijg je superlekkere kaneelkoekjes.

Nog meer internationaal brood

Voor de televisieserie Brood van Omroep MAX ging Robèrt op ontdekkingsreis door Europa. Hij ontdekte diverse verhalen, geheimen en achtergronden van brood in zes Europese landen. In het gelijknamige boek deelt hij zijn ervaringen en recepten.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer