Extra recept informatie
gekonfijte ananas:
makkelijk en snel
Een rijpe ananas is op zich natuurlijk al een traktatie, maar deze snelle in karamel gekonfijte ananas is helemaal om op te eten. Wist je dat je nog veel meer kanten op kunt met deze koning van de vruchten? Enkele tips en meer informatie over konfijten.
Hoe kun je ananas konfijten?
Het konfijten van ananas en ander fruit is een langdurig en complex proces. De klassieke methode van konfijten houdt in dat je fruit in een suikersiroop legt en dit aan de kook brengt. Bij een temperatuur van 107 °C zet je het vuur uit en laat je het fruit afkoelen in de siroop. Vervolgens warm je het geheel opnieuw op en voeg je een kwart suiker toe. Dit proces herhaal je een aantal keren. Door dit te doen, conserveer je het fruit als het ware. Voor dit recept kiezen we voor een snelle manier van konfijten, aangezien de ananas in dit geval niet geconserveerd hoeft te worden. Feitelijk is het meer een langzame garing in karamel. Zo heb je wél de rijk zoete smaak, maar dan zonder het langdurige proces.
ander gekonfijt fruit
Naast gekonfijte ananas zijn ook citrusvruchten vanwege de dikke schil zeer geschikt om te konfijten. Onze favoriet zijn onze gekonfijte sinaassnippers uit Corsica, die we overgieten met Robèrts eigen chocolademelange. Ook andere fruitsoorten kun je konfijten, denk aan appels, peren, frambozen, meloen en kersen. Wel geldt: hoe zachter het fruit, hoe delicater je te werk moet gaan om het fruit heel te houden. Een andere manier om fruit te conserveren met suiker, is door er bijvoorbeeld confiture, jam of chutney van te maken.
Smaak van ananas
Naast konfijten kun je met ananas nog veel meer kanten op. Robèrt: ‘De zoete smaak van een verse, sappige ananas vind ik superlekker. Je kunt ananas ook goed verwarmen in de oven, bakken in een pan of grillen op de barbecue. In patisserie kun je puree of sap van de vrucht alleen gebruiken na verhitting, want in combinatie met gelatine geeft dit problemen bij het opstijven. Gekonfijte ananas is smakelijk in bijvoorbeeld een vruchtenbrood. En voor een dessert is het leuk om ananas te karamelliseren, zoals we hier hebben gedaan – bolletje ijs erbij, zomer op je bord.’
Enthousiast geworden over (gekonfijte) ananas? In nummer 29 van ons magazine Meesterlijk vind jenog meer lekkere recepten met ananas.