HomeReceptenSnel gekonfijte ananas

Snel gekonfijte ananas

gardegarde Goed te doen
Recept Meesterlijk van Robèrt - In karamel gekonfijte ananas
garde Bereiden

20 minuten

Wachten

1 uur

Op zoek naar een lekker dessert met ananas? Ga voor Robèrts in karamel gekonfijte ananas. Lekker met vanille-ijs!

garde Bereiden

20 minuten

Wachten

1 uur

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

gekonfijte ananas:
makkelijk en snel

Een rijpe ananas is op zich natuurlijk al een traktatie, maar deze snelle in karamel gekonfijte ananas is helemaal om op te eten. Wist je dat je nog veel meer kanten op kunt met deze koning van de vruchten? Enkele tips en meer informatie over konfijten.

Hoe kun je ananas konfijten?

Het konfijten van ananas en ander fruit is een langdurig en complex proces. De klassieke methode van konfijten houdt in dat je fruit in een suikersiroop legt en dit aan de kook brengt. Bij een temperatuur van 107 °C zet je het vuur uit en laat je het fruit afkoelen in de siroop. Vervolgens warm je het geheel opnieuw op en voeg je een kwart suiker toe. Dit proces herhaal je een aantal keren. Door dit te doen, conserveer je het fruit als het ware. Voor dit recept kiezen we voor een snelle manier van konfijten, aangezien de ananas in dit geval niet geconserveerd hoeft te worden. Feitelijk is het meer een langzame garing in karamel. Zo heb je wél de rijk zoete smaak, maar dan zonder het langdurige proces.

ander gekonfijt fruit

Naast gekonfijte ananas zijn ook citrusvruchten vanwege de dikke schil zeer geschikt om te konfijten. Onze favoriet zijn onze gekonfijte sinaassnippers uit Corsica, die we overgieten met Robèrts eigen chocolademelange. Ook andere fruitsoorten kun je konfijten, denk aan appels, peren, frambozen, meloen en kersen. Wel geldt: hoe zachter het fruit, hoe delicater je te werk moet gaan om het fruit heel te houden. Een andere manier om fruit te conserveren met suiker, is door er bijvoorbeeld confiture, jam of chutney van te maken.

Smaak van ananas

Naast konfijten kun je met ananas nog veel meer kanten op. Robèrt: ‘De zoete smaak van een verse, sappige ananas vind ik superlekker. Je kunt ananas ook goed verwarmen in de oven, bakken in een pan of grillen op de barbecue. In patisserie kun je puree of sap van de vrucht alleen gebruiken na verhitting, want in combinatie met gelatine geeft dit problemen bij het opstijven. Gekonfijte ananas is smakelijk in bijvoorbeeld een vruchtenbrood. En voor een dessert is het leuk om ananas te karamelliseren, zoals we hier hebben gedaan – bolletje ijs erbij, zomer op je bord.’ 

Enthousiast geworden over (gekonfijte) ananas? In nummer 29 van ons magazine Meesterlijk vind jenog meer lekkere recepten met ananas.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer