HomeReceptenKlassieke huzarensalade

Klassieke huzarensalade

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Huzarensalade uit Meesterlijk 32

Huzarensalade: nostalgisch en o zo lekker! Wist je dat het van oudsher een banketbakkersproduct is? Met dit recept zet je een klassieker op tafel.

garde Bereiden

30 minuten

Meesterlijk van Robèrt - Over ons - Robèrt van Beckhoven

Met dit recept aan de slag?

Word Meesterlijk member en ontdek het bakken met de beste bakker van Nederland: Robèrt van Beckhoven. Het is helemaal gratis!

  • Toegang tot álle recepten, inclusief deze!
  • Wekelijks nieuwe recepten, tips en inspiratie rechtstreeks in je inbox
  • Een kijkje achter de schermen bij de bakkerij

Extra recept informatie

Meer over huzarensalade

Slaatjes en salades behoren van oorsprong ook tot het assortiment van de banketbakker, hoewel je dat in eerste instantie misschien niet zou verwachten. Robèrts vader verkocht zelfs opgemaakte schalen huzarensalade in zijn bakkerij. Deze salade is niet voor niets een echte klassieker.  

Salade met geschiedenis

In Nederland eten we vermoedelijk al sinds halverwege de 19de eeuw huzarensalade. Wie het gerecht bedacht heeft en waar de naam vandaan komt, daar bestaan verschillende verhalen over. Het zou bijvoorbeeld een uitvinding zijn van de huzaren, van oorsprong Hongaarse ruiters die vochten tegen de Turken. Zij zouden vooraf bereid voedsel hebben meegenomen naar het strijdveld, maar dit verhaal wordt door historici betwijfeld.  

Russische salade

Veel landen hebben hun eigen variant op huzarensalade. Vaak wordt de salade ook verward met Russische salade. Het belangrijkste verschil daarmee is dat die altijd gekookt ei bevat. De huzarensalade die wij kennen, bestaat in de basis meestal grotendeels uit stukjes aardappel, vlees, groente en augurk, aangemaakt met een dressing of mayonaise. De salade wordt vaak gepresenteerd op een schaal met diverse garnituren.

Meesterlijke salades

Robèrt ging voor Meesterlijk nr. 32 aan de slag met een tafel vol slaatjes en salades. ‘Het vergt aardig wat snijwerk, maar dan heb je wel wat om op tafel te zetten. Wat ik zelf de lekkerste vind? De Russische eieren, met een salade van witvis en royale garnituur van gerookte vis en schaaldieren.’ Zelf maken? Bestel Meesterlijk nr. 32!

© Meesterlijk van Robèrt - Huzarensalade uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt – Huzarensalade uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt - Gevulde eieren uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt – Gevulde eieren uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt - Italiaanse salade uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt – Italiaanse salade uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt - Gevulde tomaten uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt – Gevulde tomaten uit Meesterlijk 32

Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Haringsalade uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt – Haringsalade uit Meesterlijk 32

Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Waldorfsalade uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt – Waldorfsalade uit Meesterlijk 32

© Meesterlijk van Robèrt - Huzarensalade uit Meesterlijk 32
© Meesterlijk van Robèrt - Gevulde eieren uit Meesterlijk 32
© Meesterlijk van Robèrt - Italiaanse salade uit Meesterlijk 32
© Meesterlijk van Robèrt - Gevulde tomaten uit Meesterlijk 32
Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Haringsalade uit Meesterlijk 32
Afbeelding van © Meesterlijk van Robèrt – Waldorfsalade uit Meesterlijk 32
Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer