Extra recept informatie
Meer over huzarensalade
Slaatjes en salades behoren van oorsprong ook tot het assortiment van de banketbakker, hoewel je dat in eerste instantie misschien niet zou verwachten. Robèrts vader verkocht zelfs opgemaakte schalen huzarensalade in zijn bakkerij. Deze salade is niet voor niets een echte klassieker.
Salade met geschiedenis
In Nederland eten we vermoedelijk al sinds halverwege de 19de eeuw huzarensalade. Wie het gerecht bedacht heeft en waar de naam vandaan komt, daar bestaan verschillende verhalen over. Het zou bijvoorbeeld een uitvinding zijn van de huzaren, van oorsprong Hongaarse ruiters die vochten tegen de Turken. Zij zouden vooraf bereid voedsel hebben meegenomen naar het strijdveld, maar dit verhaal wordt door historici betwijfeld.
Russische salade
Veel landen hebben hun eigen variant op huzarensalade. Vaak wordt de salade ook verward met Russische salade. Het belangrijkste verschil daarmee is dat die altijd gekookt ei bevat. De huzarensalade die wij kennen, bestaat in de basis meestal grotendeels uit stukjes aardappel, vlees, groente en augurk, aangemaakt met een dressing of mayonaise. De salade wordt vaak gepresenteerd op een schaal met diverse garnituren.
Meesterlijke salades
Robèrt ging voor Meesterlijk nr. 32 aan de slag met een tafel vol slaatjes en salades. ‘Het vergt aardig wat snijwerk, maar dan heb je wel wat om op tafel te zetten. Wat ik zelf de lekkerste vind? De Russische eieren, met een salade van witvis en royale garnituur van gerookte vis en schaaldieren.’ Zelf maken? Bestel Meesterlijk nr. 32!