HomeReceptenHartige wafels met olijven

Hartige wafels met olijven

gardegarde Goed te doen
© Meesterlijk van Robèrt - Hartige wafels met olijven
garde Bereiden

20 minuten

Wachten

1 nacht (bij voorkeur)

Bakken

5 minuten per stuk

Heb je al eens hartige wafels gebakken? Dat is weer eens wat anders dan zoete wafels! Met dit recept voor hartige wafels met olijven zet je een heerlijk borrelhapje op tafel.

garde Bereiden

20 minuten

Wachten

1 nacht (bij voorkeur)

Bakken

5 minuten per stuk

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over hartige wafels

Je kunt ze eten als borrelhapje, tapenade of in een salade, maar van olijven kun je óók heerlijke hartige wafels maken. Verrassend lekker als borrelhap of als voorgerecht, aangekleed met een plakje parmaham en wat verse kruiden. Wist je dat je met wafels nog veel meer kanten op kunt?

Lange geschiedenis

Wafels zijn een eeuwenoud gerecht: de Grieken en Romeinen bakten al koeken tussen hete ijzers. Deze dunne, harde koeken werden onder andere gebakken voor speciale gelegenheden, waarbij ze werden geofferd aan de goden. Ook in de christelijke traditie spelen wafels al sinds jaar en dag een belangrijke rol in religieuze tradities. De kerkelijke hostie is bijvoorbeeld ook een soort wafel; ze worden gebakken tussen ijzers met ronde bladen.

Zacht of krokant

Er zijn bijna net zoveel soorten wafels en wafelrecepten als dat er bakkers zijn, maar in hoofdzaak kunnen we twee soorten onderscheiden: krokante en zachte wafels. Onder de krokante wafels vallen bijvoorbeeld de kniepertjes die, al dan niet gevuld met slagroom, rond oud en nieuw veel worden gegeten. In de categorie zachte wafels zijn de Brusselse en de Luikse varianten verreweg het bekendst. De Brusselse wafel is rechthoekig van vorm en wordt gemaakt van een luchtig beslag waarvoor eidooiers en eiwitten afzonderlijk worden opgeklopt. Na het bakken worden ze veelal geserveerd met poedersuiker. Luikse wafels zijn een stuk steviger dan hun Brusselse broertjes. Ze zijn ovaal en worden gemaakt van een gistdeeg met parelsuiker.

Lekker variëren

Robèrt houdt ervan om te variëren met wafels, zoals wel blijkt uit dit hartige recept. ‘Wafels kun je bijna overal wel van maken: van eiwitbeslag tot koekjesdeeg. Het is een perfect product om mee te variëren, ook qua smaak, vulling en topping. Voeg bijvoorbeeld eens speculaaskruiden toe, of kies voor een hartige variant met spinazie. Zelf vind ik het lekker om het simpel te houden, maar wel supervers. Dan zijn ze het lekkerst – als ze net uit het ijzer komen.’ 

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer