HomeReceptenGyoza’s met gamba’s

Gyoza’s met gamba’s

gardegardegarde Moeilijk
© Meesterlijk van Robèrt - Gyoza's met gamba's
garde Bereiden

1 uur

Wachten

30 minuten

Bakken

7-8 minuten

Wil je eens wat anders om te snacken? Probeer dan deze gyoza’s, de Japanse versie van Chinese dumplings. Deze gevulde deegpakketjes zijn echte smaakbommetjes.

garde Bereiden

1 uur

Wachten

30 minuten

Bakken

7-8 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over gyoza’s

Nog nooit van gyoza’s gehoord? Dan is het tijd om ze een keer te proberen, zeker als je van de Oosterse keuken houdt. De gevulde deegbuideltjes zijn de Japanse variant van de Chinese dumplings, ook wel potstickers of jiaozi genoemd. Je eet ze als bijgerecht bij het diner, maar ook als snack zijn ze heerlijk.

Chinese dumplings

Het idee voor gevulde deegbuideltjes is toe te schrijven aan de Chinezen, die ze als eersten aan hun culinaire oeuvre toevoegden. Dat gebeurde al vele eeuwen geleden. Naar verluidt ontdekten Japanse soldaten de lekkernij in de Tweede Wereldoorlog, toen zij naar het noorden van China trokken. Vervolgens maakten ze hun eigen versie van de dumplings: gyoza’s.

Gyoza’s vullen

Gyoza’s worden meestal gevuld met gemalen vlees (vaak varkensgehakt), fijngesneden groenten zoals kool en smaakmakers als lente-ui, knoflook en gember. Hiermee kun je natuurlijk naar hartenlust variëren. De textuur hoort sappig en zeker niet droog te zijn. Het gyozadeeg wordt gemaakt van tarwemeel en is dun en elastisch. Je kunt het deeg zelf maken, maar veel toko’s hebben ook kant-en-klare gyozavellen in het assortiment.

Vouwen en bereiden  

Na het vullen vouw je het deeg in een traditionele halvemaanvorm met plooitjes. Ga je ze niet direct bereiden? Dek de gyoza’s dan goed af, anders drogen ze uit en dat komt de smaak niet ten goede. De meest voorkomende bereidingswijze is eerst bakken en vervolgens stomen. Je bakt de buideltjes in een koekenpan krokant, voegt vervolgens kokend water toe en stoomt ze gaar. Eventueel kun je de onderkant daarna nog even bakken tot ze weer knapperig zijn.

Shared dining

Je kunt gyoza’s serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij (of zelfs in) een noedelsoep. Je kunt ze ook combineren met diverse dim sum, Chinese eenhapsgerechtjes. Of denk eens out of the box en maak er een internationale borrel- of shared-dining-avond van. Serveer dan bijvoorbeeld ook de Indische saucijzenbroodjes, flammkuchen en kaashoorntjes. Voor ieder wat wils!

NOG MEER snacks

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer snacks maken? In nummer 33 van ons magazine Meesterlijk, die begin april verschijnt, vind je een special van Robèrt met nog meer snackrecepten.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer