HomeReceptenGevulde speculaas

Gevulde speculaas

gardegarde Goed te doen
© Meesterlijk van Robèrt - Gevulde speculaas
garde Bereiden

40 minuten

Wachten

24 uur

Bakken

25 minuten

Hoe maak je speculaas nóg lekkerder? Precies, door hem te vullen met amandelspijs. De lekkerste spijs maak je natuurlijk gewoon zelf. Zo gepiept.

garde Bereiden

40 minuten

Wachten

24 uur

Bakken

25 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

meer over Gevulde speculaas

Speculaas is een echte klassieker in de bakkerij. Gevulde speculaas is een van de populairste varianten. Niet voor niets, vinden wij. De combinatie van kruidige speculaas met echte amandelspijs is een winnaar.

Link met Sinterklaas

Al sinds mensenheugenis wordt er speculaas gemaakt, weliswaar niet altijd onder die naam. Waarschijnlijk begonnen de Germanen hiermee aan het begin van onze jaartelling. Zij maakten specerijenkoeken die ze offerden aan de goden. Vaak voorzagen ze die van een afbeelding, zoals een dier, om het offer meer gewicht te geven.

Later werden ook vaak heiligen op de koeken afgebeeld, op initiatief van de rooms-katholieke kerk. De bisschop van Myra in Turkije, ook wel bekend als Sint-Nicolaas, deed veel voor de armen. Daarom kwam zijn beeltenis vaak terug. Dit was het officieuze begin van het Sinterklaasfeest.

Amandelspijs of banketspijs?

Amandelen, suiker, ei en wat citroenrasp: meer zit er niet in de echte amandelspijs. Toch kiezen sommige producenten en bakkers voor het goedkopere alternatief banketspijs. De kostbare amandelen zijn hierin vervangen door bijvoorbeeld witte bonen of gemalen abrikozenpitten. Met wat amandelextract bootst men de smaak van amandelen na.

De juiste specerijen

De basis voor goede speculaas is de specerijenmix. Wil je weten hoe je zelf speculaaskruiden maakt? Ontdek welk recept we daarvoor in de bakkerij gebruiken. Kun je meteen zien hoe we in de bakkerij speculaasjes maken. Of bestel onze eigen speculaaskruiden, het gevulde speculaas of een van onze andere speculaasproducten in de webshop!

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer