Extra recept informatie
meer over Gevulde speculaas
Speculaas is een echte klassieker in de bakkerij. Gevulde speculaas is een van de populairste varianten. Niet voor niets, vinden wij. De combinatie van kruidige speculaas met echte amandelspijs is een winnaar.
Link met Sinterklaas
Al sinds mensenheugenis wordt er speculaas gemaakt, weliswaar niet altijd onder die naam. Waarschijnlijk begonnen de Germanen hiermee aan het begin van onze jaartelling. Zij maakten specerijenkoeken die ze offerden aan de goden. Vaak voorzagen ze die van een afbeelding, zoals een dier, om het offer meer gewicht te geven.
Later werden ook vaak heiligen op de koeken afgebeeld, op initiatief van de rooms-katholieke kerk. De bisschop van Myra in Turkije, ook wel bekend als Sint-Nicolaas, deed veel voor de armen. Daarom kwam zijn beeltenis vaak terug. Dit was het officieuze begin van het Sinterklaasfeest.
Amandelspijs of banketspijs?
Amandelen, suiker, ei en wat citroenrasp: meer zit er niet in de echte amandelspijs. Toch kiezen sommige producenten en bakkers voor het goedkopere alternatief banketspijs. De kostbare amandelen zijn hierin vervangen door bijvoorbeeld witte bonen of gemalen abrikozenpitten. Met wat amandelextract bootst men de smaak van amandelen na.
De juiste specerijen
De basis voor goede speculaas is de specerijenmix. Wil je weten hoe je zelf speculaaskruiden maakt? Ontdek welk recept we daarvoor in de bakkerij gebruiken. Kun je meteen zien hoe we in de bakkerij speculaasjes maken. Of bestel onze eigen speculaaskruiden, het gevulde speculaas of een van onze andere speculaasproducten in de webshop!