Ingrediënten
Bodem
150 g tarwebloem (T65) Bestel nu
50 g suiker
snuf zout
100 g boter
25 g ei
frambozenconfiture Bestel nu
gesmolten boter om in te vetten
Cakebeslag
200 g ei
200 g suiker
rasp van 1 limoen
200 g boter
200 g tarwebloem (T65) Bestel nu
snuf zout
Afwerking
2-3 ringen ananas uit blik, uitgelekt
fondant
abrikozenconfiture Bestel nu
Handig om te weten
1 ei maat M weegt ca. 50 g. Heb je minder nodig? Kluts dan 1 ei en weeg hiervan af zoveel je nodig hebt.
Werkwijze
Koekbodem
STAP 1
Meng in de keukenmachine de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter en het ei toe en kneed alles kort tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.
STAP 2
Vet de ringen van 8 cm Ø in met gesmolten boter.
STAP 3
Neem het deeg uit de koelkast, kneed kort door om het weer wat soepeler te maken en rol uit op 2-3 mm dikte. Steek 10 rondjes van 8 cm Ø uit het deeg en leg op de bakplaat met de ringen eromheen.
STAP 4
Breng op ieder deegrondje een dot frambozenjam aan (met een spuitzak of een theelepeltje) en zet weg tot gebruik.
Ondertussen
Verwarm de oven voor op 170 °C boven- en onderwarmte.
Cakebeslag
STAP 1
Verwarm de eieren, de suiker en de limoenrasp al roerende in een pannetje tot 37 °C. Klop de massa daarna luchtig in de keukenmachine.
STAP 2
Smelt ondertussen de boter tot hij bijna kookt, maar laat hem niet echt koken.
STAP 3
Spatel als de eieren voldoende luchtig geklopt zijn – het is nu een schuimig, bleekwit beslag – eerst de bloem en een snuf zout erdoor en vervolgens geleidelijk de boter. Giet het cakebeslag tot 3/4 in de ringen met de koekbodems.
STAP 4
Snijd de ananas in kleine driehoekjes en leg in iedere ring 3 stukjes ananas op het cakebeslag.
STAP 5
Bak de gangmakers in 20-25 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen en verwijder de ringen.
Afwerking
STAP 1
Verwarm de fondant in een pannetje – niet boven de 36 °C – en slap indien nodig nog wat extra af met een beetje water. Hij moet vloeibaar genoeg zijn om te bestrijken, maar niet zo vloeibaar dat hij direct wegvloeit.
STAP 2
Bestrijk de gangmakers eerst met licht verwarmde abrikozenconfiture en vervolgens met de fondant. Laat uitharden.
Extra recept informatie
meesterlijke gangmakers: klassiek met een twist
Gangmakers: wie kent ze niet? Toch wel een klassieker in de bakkerij als het gaat om koeken. In de supermarkt vind je ze vaak met een chocoladecoating, maar in dit recept geven we er een eigen draai aan met een tropische verrassing binnenin.
Nederlandse koekencultuur
Een kleine of grote koek bij de koffie of thee: Nederland heeft een echte koekencultuur. In de 17de eeuw bestond een tussendoortje voor boeren en burgers voornamelijk uit een boterham met boter of kaas. Daarmee kregen ze weer wat energie voor hun vaak zware werk. Mensen in gegoede kringen wilden liever iets exclusievers. Zij pakten uit met luxe vieruurtjes en deden zich te goed aan schalen vol zoete lekkernijen, waaronder verfijnde koekjes. Dit gebruik sijpelde langzaam door naar het platteland. Daar konden mensen het zich niet veroorloven om het er net zo van te nemen als de elite, maar een koekje bij de thee kon wel. En dat is altijd zo gebleven.
Geliefde gangmakers
Wie de gangmakers ooit bedacht en de koeken zo’n feestelijke naam gaf? Dat is helaas niet bekend. Toch is de koek alom bekend en geliefd in Nederland. Een krokante bodem, gevuld met frambozenjam en afgetopt met een laagje chocolade: zo kennen we de gangmaker. Wij kiezen hier voor een andere variant met een vulling van stukjes ananas. Voor een frisse toets en een mooie glans bestrijk je de koek met abrikozenconfiture en vervolgens een laagje fondant. Nog een voordeel: je hoeft geen chocolade te tempereren om de koeken in te dopen. Scheelt weer!
Grote koeken: stukwerk in de bakkerij
Wist je dat gangmakers behoren tot de categorie stukwerk in de bakkerij? Zo noemen bakkers verse koeken van groot formaat. Ze worden namelijk per stuk verkocht en niet in zakjes met meerdere koekjes. Bovendien eet je vaak ook maar één stuk per keer. Andere grote koeken in de categorie stukwerk zijn bijvoorbeeld gevulde koeken en kano’s.
Ook eens andere grote koeken maken? Bekijk ons recept voor roze koeken of bestel nummer 27 van ons magazine Meesterlijk, met daarin een special van 6 recepten voor grote koeken.