HomeReceptenEierkoeken

Eierkoeken

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - eierkoeken
garde Bereiden

15 minuten

Wachten

1 nacht

Bakken

8 minuten

Eierkoeken bakken is eenvoudig en leuk! Deze zachte eierkoeken zijn een perfect tussendoortje waarmee je er weer even tegenaan kunt. Tip van Robèrt: lekker met een lik boter en suiker.

garde Bereiden

15 minuten

Wachten

1 nacht

Bakken

8 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over eierkoeken

Eierkoeken zijn een echte Hollandse lekkernij. Van oudsher is de koek verbonden aan de Paasdagen, maar hij wordt ook vaak geserveerd tijdens de Brabantse koffietafel.  

Symbool van vruchtbaarheid

Vermoedelijk werden eierkoeken vroeger vooral gegeten rond het christelijke feest Pasen. In de Bijbel staat dat Jezus op die dag herrijst. Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en staan voor een nieuw begin. Daar komt dus ook de traditie vandaan om tijdens de Paasdagen eieren te verstoppen. Het is dan ook niet vreemd dat de eierkoek oorspronkelijk veel rond deze dagen gegeten werd. Vandaag de dag eet men de koeken het hele jaar door en niet meer specifiek rond Pasen.

Brabantse koffietafel

Zeker in het zuiden van Nederland zijn eierkoeken populair. De Brabantse koffietafel is een bekend fenomeen: een katholieke begrafenismaaltijd na een uitvaart. Naar verluidt is dit ontstaan na 1900. Het is een overvloedige maaltijd die bestaat uit onder andere soep, diverse broodsoorten, worstenbroodjes, zuivel, vleeswaren en dus ook eierkoeken. Vaak werden ze met boter besmeerd en bestrooid met suiker, iets dat Robèrt ook aanraadt.

Ammoniumbicarbonaat

Tegenwoordig voegen bakkers vaak ammoniumbicarbonaat toe aan eierkoeken als rijsmiddel, ook wel vlugzout genoemd. Zodra het verwarmd wordt, heeft het een rijzende werking. Het is wat minder bekend dan baksoda, oftewel natriumbicarbonaat. Als de koeken warm zijn, kunnen ze naar ammoniak ruiken. Dit is echter niet schadelijk.

Witte eierkoeken

De normale eierkoek zie je het meest bij bakkers en in supermarkten, maar ken je ook de witte variant? Dit is een typisch Brabantse lekkernij. De koeken zijn knapperig vanbuiten en lekker zacht vanbinnen en hebben wat weg van een grote macaron. Leuk om eens te variëren met dit recept van Robèrt!

Meesterlijk van Robèrt - Recept witte eierkoeken


© Meesterlijk van Robèrt – Witte eierkoeken

Eierkoeken van Robèrt

Proeven hoe wij de koeken in de bakkerij maken? Bestel ze in de webshop en haal ze op bij ons in Oisterwijk. Bekijk de video voor een klein voorproefje!

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer