Eierkoeken
15 minuten
Wachten1 nacht
Bakken8 minuten
Eierkoeken bakken is eenvoudig en leuk! Deze zachte eierkoeken zijn een perfect tussendoortje waarmee je er weer even tegenaan kunt. Tip van Robèrt: lekker met een lik boter en suiker.
15 minuten
Wachten1 nacht
Bakken8 minuten
Extra recept informatie
Meer over eierkoeken
Eierkoeken zijn een echte Hollandse lekkernij. Van oudsher is de koek verbonden aan de Paasdagen, maar hij wordt ook vaak geserveerd tijdens de Brabantse koffietafel.
Symbool van vruchtbaarheid
Vermoedelijk werden eierkoeken vroeger vooral gegeten rond het christelijke feest Pasen. In de Bijbel staat dat Jezus op die dag herrijst. Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en staan voor een nieuw begin. Daar komt dus ook de traditie vandaan om tijdens de Paasdagen eieren te verstoppen. Het is dan ook niet vreemd dat de eierkoek oorspronkelijk veel rond deze dagen gegeten werd. Vandaag de dag eet men de koeken het hele jaar door en niet meer specifiek rond Pasen.
Brabantse koffietafel
Zeker in het zuiden van Nederland zijn eierkoeken populair. De Brabantse koffietafel is een bekend fenomeen: een katholieke begrafenismaaltijd na een uitvaart. Naar verluidt is dit ontstaan na 1900. Het is een overvloedige maaltijd die bestaat uit onder andere soep, diverse broodsoorten, worstenbroodjes, zuivel, vleeswaren en dus ook eierkoeken. Vaak werden ze met boter besmeerd en bestrooid met suiker, iets dat Robèrt ook aanraadt.
Ammoniumbicarbonaat
Tegenwoordig voegen bakkers vaak ammoniumbicarbonaat toe aan eierkoeken als rijsmiddel, ook wel vlugzout genoemd. Zodra het verwarmd wordt, heeft het een rijzende werking. Het is wat minder bekend dan baksoda, oftewel natriumbicarbonaat. Als de koeken warm zijn, kunnen ze naar ammoniak ruiken. Dit is echter niet schadelijk.
Witte eierkoeken
De normale eierkoek zie je het meest bij bakkers en in supermarkten, maar ken je ook de witte variant? Dit is een typisch Brabantse lekkernij. De koeken zijn knapperig vanbuiten en lekker zacht vanbinnen en hebben wat weg van een grote macaron. Leuk om eens te variëren met dit recept van Robèrt!
Eierkoeken van Robèrt
Proeven hoe wij de koeken in de bakkerij maken? Bestel ze in de webshop en haal ze op bij ons in Oisterwijk. Bekijk de video voor een klein voorproefje!