HomeReceptenCupcakes met botercrème

Cupcakes met botercrème

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Cupcakes
garde Bereiden

20 minuten

Wachten

10-15 minuten

Bakken

20-25 minuten

Iedereen kan bakken, vindt Robèrt. Ook jij! Daarom deelt hij dit recept waarmee je zelf in drie stappen cupcakes kunt maken. En handige tips om ze nóg lekkerder en mooier te maken. Cupcakes zijn altijd een leuke traktatie, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon lekker zelf opeten.

garde Bereiden

20 minuten

Wachten

10-15 minuten

Bakken

20-25 minuten

Ingrediënten

12 cupcakes

Cupcakes

200 g boter, op kamertemperatuur

200 g witte basterdsuiker

200 g ei

200 g tarwebloem (T55) Bestel nu

merg van 1 vanillestokje Bestel nu

snuf zout

Botercrème

250 g boter

250 g banketbakkersroom, afgekoeld

80 g basterdsuiker

Banketbakkersroom

25 + 225 g melk

25 g suiker

25 g custardpoeder Bestel nu

½ vanillestokje Bestel nu

CUPCAKES GAAR?

Controleer of je cupcakes gaar zijn door voorzichtig (!) met je platte hand op de bovenkant te drukken. Als de cupcakes dan weer een beetje terugveren zijn ze goed.

ZELFGEMAAKTE VANILLESUIKER

Lege vanillestokjes nooit weggooien hoor! Daar zit nog een heleboel geur en smaak aan. Doe de lege vanillestokjes in een pot met suiker. Laat dit een paar dagen of weken staan en je hebt heerlijke zelfgemaakte vanillesuiker.

BOTERCRÈME MET SMAAKJE

Wil je een smaakje toevoegen aan de botercrème? Roer bijvoorbeeld hazelnootpasta, pindakaas, de rasp van 1 sinaasappel of frambozenjam erdoorheen.

BENODIGD KEUKENMATERIAAL

keukenmachine met bisschop

muffintray

12 papieren bakvormpjes

plaatje of diep bord

plastic(folie)

spuitzak met gekarteld spuitmondje Bestel nu

Werkwijze

Cupcakes

STAP 1

Verwarm de oven voor op 170 °C boven- en onderwarmte.

STAP 2

Klop de boter, de suiker, het vanillemerg en een snuf zout op in de kom van de keukenmachine.

STAP 3

Voeg het ei toe en mix alles goed door elkaar.

STAP 4

Voeg beetje bij beetje de bloem toe en mix alles tussendoor steeds goed door. Als alles gemengd is en er geen klontjes meer in het beslag zitten, is het klaar.

STAP 5

Bekleed de vormpjes van de muffintray met de papieren bakvormpjes.

STAP 6

Vul de bakvormpjes voor 2/3 met het cupcakebeslag.

STAP 7

Zet de muffins in het midden van de oven en bak ze 20-25 minuten.

STAP 8

Haal de cupcakes uit de oven. Laat eerst even afkoelen en haal ze daarna uit de muffintray.

Banketbakkersroom

STAP 1

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.

STAP 2

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.

STAP 3

Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.

STAP 4

Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even doorkoken.

STAP 5

Giet de room uit op een plaatje en laat afkoelen; dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Botercrème

STAP 1

Klop de boter en de suiker in de keukenmachine tot een luchtige, bleekgele massa.

STAP 2

Voeg de banketbakkersroom toe en klop door tot een mooi gladde en luchtige botercrème; laat de machine minimaal 10-15 minuten draaien. Als de kleur wit uitslaat, is hij goed.

STAP 3

Doe de botercrème in de spuitzak en spuit een mooie, royale toef botercrème op iedere afgekoelde cupcake.

STAP 4

Versier de cupcakes zoals jij dat leuk en lekker vindt. Bijvoorbeeld met:

  • verse vruchtjes
  • sprinkles
  • marsepeinen figuurtjes
  • snoepjes
  • chocolaatjes
  • nootjes

Extra recept informatie

Meesterlijk Junior Snoep

Het derde deel van Robèrts jeugdboekenserie Meesterlijk Junior gaat over snoep! Hij neemt jonge thuisbakkers mee in de wereld van snoep en suiker. Hoe wordt het gemaakt? Waar komt het vandaan? En hoe gebruik je het om mee te bakken? In Meesterlijk Junior Snoep deelt Robèrt naast slimme weetjes en baktips ook 11 snoeprecepten: van spekken tot stroopsoldaatjes. Het boek is geschikt voor kinderen tot en met 14 jaar, bevat geen advertenties en is ook handig te gebruiken voor spreekbeurten

Bestellen

Wil jij Meesterlijk Junior Snoep ontvangen mét een handtekening van Robèrt? Pre-order hem vóór 2 oktober via de website. Je ontvangt dan tussen 10 en 14 oktober een gesigneerd exemplaar en maakt automatisch kans om bij ons in Oisterwijk een live demo van Robèrt over snoep bij te wonen en hem al je snoepvragen te stellen.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer