HomeReceptenBotercrème

Botercrème

garde Makkelijk
© Meesterlijk van Robèrt - Botercrème
garde Bereiden

15 minuten

Wachten

10-15 minuten

Een écht lekkere botercrème is luchtig en niet te zoet. De basis bestaat uit banketbakkersroom, boter en suiker. Met dit recept lukt het je zeker.

garde Bereiden

15 minuten

Wachten

10-15 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over botercrème

Botercrème is met recht een basisrecept in de bakkerij: het wordt in tal van producten verwerkt. Zo wordt het gebruikt als vulling voor gebak, versiering voor (cup)cakes en voor het afsmeren van taarten. We zetten een paar tips voor het werken met botercrème voor je op een rij.

Wat is botercrème?

Zoals de naam al doet vermoeden is het in de basis een gezoete crème van onder meer boter en suiker. Maar alleen boter en suiker maakt nog geen botercrème. Daarom voegt Robèrt koude banketbakkersroom toe. Dit wordt ook wel crème au beurre genoemd. Om botercrème langer houdbaar te maken vervangen sommigen de banketbakkersroom door fondant. Vanuit de klassieke patisserie bestaat ook twee andere soorten botercrème:

  • Compositiecrème: de compositie voor deze botercrème bestaat ook uit melk, suiker, vanille en ei, maar heeft minder binding dan banketbakkersroom en is in verhouding zoeter van smaak.
  • Duchessecrème: de basis van deze botercrème bevat geen melk, maar enkel eieren, eidooiers, suiker en vanille. Deze worden au bain-marie verwarmd, opgeklopt en vervolgens koud geklopt en met de boter gemengd.

Uitdaging

Het maken van de perfecte botercrème kent haken en ogen. Zo mag de gekookte banketbakkersroom absoluut geen vellen krijgen. Vellen geven namelijk korrelige stukjes in de uiteindelijke crème, terwijl een goede botercrème juist mooi glad van structuur is. Te grote temperatuurverschillen kunnen de crème ook doen schiften. Hoe je dat kunt voorkomen of verhelpen lees je in dit artikel met tips van Robèrt.

Extra smaakje

Voor een persoonlijk accent voeg je een smaakje toe aan de botercrème. Robèrts favoriete smaken zijn hazelnoot en koffie: ‘Daarvoor gebruik je het liefst een sterke oploskoffie die zijn smaak langer behoudt dan gewone koffie.’ Ook cacao- of frambozenpoeder zijn goede smaakmakers. Zolang je met de extra smaken geen vloeistoffen toevoegt, blijven de basisverhoudingen van het botercrèmerecept gelijk.

Bewaren

Opgeklopte botercrème op basis van banketbakkersroom blijft een paar dagen goed in de koelkast. Door de lage temperatuur wordt de crème wel harder. Laat hem daarom voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen. Bewaar botercrème sowieso niet in de vriezer, luidt Robèrts advies. ‘Het blijft lang goed, maar het is lastig om de structuur weer goed te krijgen. Verwarm je hem te snel, dan gaat ‘ie namelijk schiften. Verse botercrème kun je dus beter gelijk verwerken.’

Wist je dat je zelf boter kunt maken? Hoe dat precies werkt, legt Robèrt je in dit artikel uit. Verwerk jouw zelfgemaakte boter of botercrème klaar bijvoorbeeld in kasteeltjes, XL mergpijpen of petit crème bitterkoekjes.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer