HomeReceptenBossche bollen

Bossche bollen

gardegardegarde Moeilijk
Meesterlijk van Robèrt - Recept Bossche bollen
garde Bereiden

45 minuten

Bakken

25 minuten

Bossche bollen: dé lekkernij uit de Brabantse hoofdstad. Al worden ze ook buiten de grenzen van Brabant gewaardeerd. Tja, een reuzensoes met slagroom en chocolade: een Bossche bol lust iedereen!

garde Bereiden

45 minuten

Bakken

25 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Zo maak je de lekkerste Bossche bollen

Deze Brabantse klassieker behoeft eigenlijk geen introductie. De groot uitgevallen soes met chocoladefondant is geliefd tot ver over de Brabantse grenzen. Bij het bakken van soezen – zowel groot als klein – kun je uitgaan van een paar basisprincipes. Succes verzekerd!

standaardRecept voor soezen  

Parijse soezen, tijgersoezen, eclairs en Bossche bollen: er zijn verschillende soorten van deze klassieke lekkernij. Toch is er slechts één basisrecept. Robèrt legt uit: ‘In de broodbakkerij werken we in recepten met percentages ten opzichte van de hoeveelheid bloem. Een standaard broodrecept bestaat bijvoorbeeld uit 100% bloem, 60-70% water, 3% gist en 2% zout. In de banketbakkerij draait het om verhoudingen. Zo bestaat cake standaard uit één deel bloem, één deel boter, één deel ei en één deel suiker. Dit geldt ook voor soezen: de standaardverhouding is twee delen water (of melk), één deel boter, één deel bloem en twee delen ei.’

Water of melk?

Een ander belangrijk aspect bij het bakken van soezen is het gebruik van water of melk. Water geeft een soes een drogere bak-aard en veel volume, dus een open structuur. Vervang je het water door melk, dan zal de soes minder rijzen, krijgt hij meer kleur en wordt hij malser. Robèrt: ‘Een Bossche bol is groot en bol; er moet veel ruimte zijn om hem te vullen met slagroom. En het is niet erg als hij wat bleek ziet, want hij wordt toch overgoten met een dikke laag chocoladefondant. Dan bak je de soes dus met water. Een kaassoesje blijft zichtbaar en moet lekker mals zijn, dus dan gebruik je liever melk.’

Herkomst Bossche bol

Wie de Bossche bol ooit heeft bedacht, is niet helemaal duidelijk. Diverse Bossche bakkers en zelfs een Haagse banketbakker verkochten vanaf begin 20ste eeuw chocoladebollen, weliswaar niet allemaal met dezelfde naam en vaak gevuld met banketbakkersroom. Vanaf 1924 ontdekte een bakker dat het een goed idee was om ze voortaan met slagroom te vullen, waarop er velen volgden.  Volgens kenners riep burgemeester Van Lanschot de naam Bossche bol in het leven. Voor echte Bosschenaren is het trouwens gewoon een sjekladebol.  

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer