Extra recept informatie
mEER OVER BORSTPLAAT
Borstplaat is een goed voorbeeld van ambachtelijk suikerwerk. Sterker nog: het is zelfs een van de eerste suikerwerkproducten uit de geschiedenis. Van medicijn tot Sinterklaastraktatie: borstplaat heeft een lange weg afgelegd.
Geneeskrachtig snoepgoed
Al in de 16de eeuw maakten mensen in Vlaanderen suikerwerk. Dat gebeurde met rietsuiker, aangezien toen nog niet bekend was dat er ook suikerbieten bestonden. Wel groeide dit alleen overzees en was de suiker daardoor duur. Banketbakkers maakten er snoepgoed mee door de suiker te smelten en er smaken aan toe te voegen. Dit gebeurde alleen voor speciale gelegenheden én voor de meer welgestelde mensen, gezien de prijs. Borstplaat werd ook gezien als medicijn tegen het hoesten; in die tijd dachten mensen dat suiker een geneeskrachtige werking had.
Komst van suikerbieten
Een Duitse apotheker ontdekte in de 18de eeuw hoe je suiker uit bieten kon halen. Napoleon Bonaparte gaf de suikerbietteelt een impuls met zijn economische maatregelen, waardoor de rietsuikerprijzen enorm stegen. Als gevolg daarvan werden er veel meer suikerbieten geteeld in Europa, bijvoorbeeld in Zeeland. Dit had een groots effect op de banketbakkerswereld, aangezien de suikerprijs flink daalde.
Borstplaat met een smaakje
Tegenwoordig eten we borstplaat vooral met Sinterklaas. Veel bakkers voegen er vanille aan toe, maar het is ook mogelijk om te variëren met smaken. Dat kan door andere ingrediënten toe te voegen, zoals room, mokka, chocolade of zelfs vruchtenpuree.