HomeMasterclassesMasterclass van Robèrt – Worstenbroodjes

Masterclass van Robèrt – Worstenbroodjes

09 januari 2023

In deze masterclass laat Robèrt zien hoe je de echte Brabantse worstenbroodjes bakt. Bak je mee? Het recept vind je onder de video.

Recept voor worstenbroodjes

Ingrediënten voor ca. 11 stuks

  • 250 g tarwebloem (T65)
  • 25 g boter
  • 12 g verse gist
  • 3 g suiker
  • 5 g zout
  • 140 g melk
  • losgeklopt ei om af te strijken

VULLING

  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 30 g ei
  • 30 g paneermeel
  • zout en peper
  • worcestersaus
  • nootmuskaat

SOEZENBESLAG

EXTRA NODIG

* In de masterclass gebruikt Robèrt de vlindergarde. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Heb je een vraag over het gebruik van je keukenmachine? Neem dan contact op met je leverancier.

WERKWIJZE DEEG

STAP 1
Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine. Laat de machine in de laagste snelheid draaien. Voeg dan bijna alle melk toe en kneed tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.

Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Anders moet je nog even door kneden.

STAP 2
Verdeel het deeg in stukjes van 40 g en bol op. Dek af met plastic en laat minimaal 20 minuten rijzen.

WERKWIJZE SOEZENBESLAG

STAP 1
Breng de melk met de boter aan de kook in een steelpan.

STAP 2
Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe. Meng goed.

STAP 3
Zet de pan terug op het vuur en gaar de massa al roerende tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.

STAP 4
Neem de pan weer van het vuur en schenk het beslag over in een kom. Klop de ergste hitte van het beslag af en voeg in delen het ei toe. Zorg dat het eerste deel helemaal is opgenomen voordat je het volgende deel toevoegt.

STAP 5
Laat het beslag afkoelen en zet apart tot gebruik.

werkwijze vulling

STAP 1
Meng het gehakt, het ei, het paneermeel en 60 g van het afgekoelde soezenbeslag kort door elkaar. Breng op smaak met zout en peper, worcestersaus en nootmuskaat.

STAP 2
Verdeel het gehaktmengsel in porties van 40 g. Rol van elke portie een gehaktstaafje van ca. 10 cm lang.

werkwijze worstenbroodjes

STAP 1
Druk de deegbolletjes plat en rol ze uit tot ca. 12 cm lang. Leg op ieder deegstukje een gehaktstaafje en vouw beide uiteinden van het deeg over de uiteinden van de gehaktstaafjes heen naar binnen. Pak het deegstukje in de lengte aan de bovenzijde vast, haal dit over het gehaktstaafje heen en druk het vast op de onderzijde. Maak de sluiting goed dicht. Rol het worstenbroodje tot het gewenste model.  

STAP 2
Leg de broodjes met de sluiting naar onder op de bakplaat, bestrijk met ei en laat ca. 30 minuten narijzen. 

STAP 3
Verwarm de oven voor op 220 °C boven- en onderwarmte.

STAP 4
Bak de worstenbroodjes in ca. 12 minuten gaar. 

Meer bakinspiratie

In de volgende masterclass laat Robèrt zien hoe je zelf vlechtbrood(jes) maakt.