HomeInspiratieZo maak je oranje tompoucen voor Koningsdag

Zo maak je oranje tompoucen voor Koningsdag

Geen Koningsdag zonder oranje tompoucen! Een klassieker in de bakkerij, waar we dit jaar in samenwerking met Thuisbezorgd.nl nóg meer mensen van kunnen laten meegenieten. Woon je niet in Oisterwijk, Den Bosch of Amsterdam en kun je de tompoucen dus niet bestellen? Het is ook leuk om ze zelf te maken! Robèrt laat zien hoe je te werk gaat en deelt zijn recept.

oranje tompoucen bakken

Van zelfgetoerd bladerdeeg tot oranje fondant: in de video hieronder laat Robèrt stap voor stap zien hoe je de klassieke koningsdagtraktatie zelf maakt. Alles rustig nalezen? Bekijk het recept. En check ook deze handige bladerdeegtips.

het geheim van goed bladerdeeg

Bros, boterig bladerdeeg met luchtige Zwitserse room ertussen: het is precies die combinatie die de tompouce zo onweerstaanbaar maakt. Een standaard bladerdeeg bestaat in de basis uit bloem, boter, water en een snuf zout – soms zijn de eenvoudigste dingen het allerlekkerst. Al wil dat niet altijd zeggen dat het ook makkelijk is.

Door te kiezen voor bloem en boter van goede kwaliteit heb je de helft van het resultaat al binnen. En onthoud: hoe meer boter, hoe lekkerder en brosser het bladerdeeg. Wij kiezen daarom voor 100% bladerdeeg ten opzichte van de bloem, waar bladerdeeg van supermarktkwaliteit soms maar 30% boter bevat, of margarine. Als bladerdeeg flink kruimelt als je het eet, weet je dus dat je kwaliteit te pakken hebt. Robèrt: ‘Goed bladerdeeg kun je niet eten zonder te knoeien!’

In de bakkerij bereiden wij ons bladerdeeg overigens met melk en room in plaats van water. Zo verrijken we de smaak nóg meer. Zien hoe we dat doen? Bekijk het hier.

zó snijd je een tompouce

Heb je een tompouce met lekker bros bladerdeeg, dan is eten zonder te knoeien er niet bij. En dan zit er ook nog een laag room tussen die er aan alle kanten uitpuilt bij het aansnijden. Hoe je het dan toch een beetje netjes houdt? Daar bestaan verschillende ideeën over. Voor geen ander gebakje zijn er zoveel ‘gebruiksaanwijzingen’ als voor de tompouce: van prikken en splitten tot happen.

Tip van Robèrt: leg de tompouce op z’n kant en snijd hem dan in stukjes. Door de zijwaartse druk kun je meer kracht zetten en blijven de laagjes intact. Nooit meer knoeien met tompoucen de kruimels daargelaten natuurlijk.

© Meesterlijk van Robèrt - Oranje tompoucen
© Meesterlijk van Robèrt – Tompoucen snijden doe je zo.
Nóg beter bakken

Meesterlijk Magazine

Nóg beter bakken

In ons Meesterlijk magazine vind je nog meer tips & tricks om je bakproces tot in de puntjes te perfectioneren. Probeer het eens!

AbonnerenBestel een los nummer