HomeInspiratieZo doen we dat: speculaasjes

Zo doen we dat: speculaasjes

08 november 2021

De geur van speculaas is onmiskenbaar dankzij de specerijenmix, oftewel speculaaskruiden. Speculaasjes zijn natuurlijk het hele jaar verkrijgbaar, maar rond het najaar en in de Sinterklaastijd krijgt de populariteit echt een boost. Hoe we ze maken in de bakkerij? Dat laten we graag zien!  

Speculaasjes bakken

Om de lekkerste speculaasjes te bakken, gebruiken we in de bakkerij grondstoffen van hoge kwaliteit. Naast de toevoeging van onze eigen speculaaskruiden maken we de koekjes extra lekker met stukjes amandel. De betreffende amandelen komen uit Avola en staan bekend vanwege de intense smaak. En hoe we die specifieke vorm verkrijgen? Dat zie je in de video!

Herkomst speculaaskruiden

Speculaaskruiden bestaan uit een mix van diverse specerijen. De oorsprong ervan ligt waarschijnlijk in de 17de eeuw; een belangrijke periode voor de Nederlandse specerijenhandel. Dankzij de Verenigde Oost-Indische Compagnie groeide Amsterdam uit tot een opslagplaats voor specerijen in Europa. Daardoor zakte de prijs ervan, die daarvoor nog erg hoog was. Bakkers begonnen vanaf dat moment met het maken van specerijenmixen om koekjes mee te bakken en zo ontstonden de speculaaskruiden.

Zelf speculaaskruiden maken

Je kunt speculaaskruiden natuurlijk kopen, maar het is net zo leuk én lekker om ze zelf te maken. Bijkomend voordeel is dat je een beetje kunt variëren met de smaak. Met het recept van Robèrt heb je in ieder geval alvast een goede basis. Voor het maken van speculaas gebruikt hij de volgende mix van specerijen:

  • 10 g nootmuskaat
  • 10 g kruidnagel
  • 30 g kaneel
  • 5 g witte peper
  • 5 g kardemom
  • 5 g korianderpoeder
  • 5 g anijspoeder
© Meesterlijk van Robèrt - Speculaas
© Meesterlijk van Robèrt – Speculaas

Speculaasjes kopen

Op zoek naar iets lekkers voor bij de koffie, maar geen tijd om zelf aan de bak te gaan? Dan kun je de speculaasjes ook gewoon bij ons bestellen. Als je een keer wat anders wilt proberen, kun je ook kiezen voor de witte variant. Net zo lekker, maar dan met een iets andere specerijenmix. Of ga voor de royale speculaasbrokken met amandelen!