HomeInspiratieZo doen we dat: bolussen

Zo doen we dat: bolussen

09 mei 2023

Een van Robèrts favoriete producten uit de bakkerij is de bolus! Sticky geknoopt witbrood dat rijkelijk door de bolussuiker is gerold. Robèrt heeft er zijn eigen draai aan gegeven en vult ze maar wat graag met Zwitserse room. Een fenomeen waar menig liefhebber voor omrijdt. Benieuwd hoe we onze bolussen maken? We laten het zien.

HERKOMST (ZEEUWSE) BOLUS

Je zou zeggen dat bolussen uit Zeeland komen, maar niets is minder waar. Deze broodlekkernij komt oorspronkelijk uit Spanje en Portugal. De Sefardische Joden die op het Iberische Schiereiland woonden, namen het mee naar Zeeland. Ze vestigden zich onder meer in Middelburg en introduceerden daar hun bolus. Een naam die is afgeleid van het Spaanse meervoud voor broodjes (boles).

Van oorsprong waren het broodjes van gistdeeg, gevuld met rozijnen of sukade. Veel lokale, Zeeuwse bakkers namen het recept over. Zij maakten het tot de bekende gesuikerde broodjes die we vandaag de dag kennen. Ook in onze Brabantse bakkerij maken we ze maar wat graag. Maar waar bolussen in Zeeland spiraalvormig zijn, maken wij er een bolusknoop van. Zo blijven de deeglagen mooi bij elkaar wanneer je de bolus opensnijdt en met room vult.

DEEG KNOPEN

Het deeg wordt direct na het mengen van de ingrediënten in porties verdeeld, opgebold en te rusten gelegd. Daarna komt de kenmerkende bolussuiker om de hoek kijken: een mix van basterdsuiker en kaneel. Het deeg wordt in strengen door de suiker gewenteld tot het helemaal is bedekt. Na weer een korte rustperiode worden de rolletjes geknoopt. Een echte Robèrt-bolus herken je aan de typische knoopvorm: onze bakkers leggen letterlijk een knoop in het deeg en werken de uiteinden netjes weg. Bekijk de video om te zien hoe ze dit doen.

Bolussen BESTELLEN

De lekkerste vers gebakken (gevulde) bolussen bestel je natuurlijk in onze webshop! Ophalen kan bij ons pick up point in Oisterwijk.