HomeInspiratieJanny en Robèrt over seizoen 9 van Heel Holland Bakt

Janny en Robèrt over seizoen 9 van Heel Holland Bakt

25 februari 2022

Al negen jaar lang vormen Janny van der Heijden en Robèrt de strenge doch rechtvaardige jury van Heel Holland Bakt. Seizoen 9 staat op het punt van beginnen: wat kunnen we verwachten? Het duo blikt vooruit.

Foto: Roland J. Reinders/Omroep MAX

Hoe kijken jullie terug op de opnames van dit seizoen?

Janny: Met ontzettend veel plezier. We kregen geweldige baksels voorgeschoteld, daar zijn wij dan ook plaatsvervangend trots op. Het zijn allemaal zeer verrassende bakkers.

Robèrt: Het wordt ook voor de kijkers een spraakmakend en verrassend seizoen. De bakkers zijn kleurrijk en ze maken echt andere dingen dan we gewend zijn. Ik ben positief verrast. Dit seizoen springt er wel uit als het gaat om de kwaliteit van de baksels.

Weten de kandidaten jullie nog steeds te verrassen?

Janny: Zeker. Het leuke is ook om de groepsdynamiek te ervaren. Je ziet dat ze naar elkaar kijken, elkaar stimuleren en trots zijn op elkaars baksels. Dat blijf ik bijzonder vinden aan deze serie: het is een wedstrijd, maar ze gunnen het elkaar ook.

Robèrt: Absoluut. Het is leuk dat deze bakkers op een andere manier naar klassiekers kijken, bijvoorbeeld.

Welke opdracht is jouw favoriet?

Janny: De variatie in de opdrachten maakt het leuk. In de signatuuropdracht zie je het karakter van de bakker, in de tweede opdracht de techniek en bij het spektakelstuk zie je of ze los durven gaan. Dat geeft samen een compleet plaatje van de bakker.

Robèrt: Ik mag er nog niet te veel over zeggen, maar we hebben een speciale thema-uitzending gemaakt met een aantal bijzondere opdrachten. Ook de kaaskoekjes behoren tot mijn favorieten. Het is soms best een uitdaging om opdrachten te bedenken die goed binnen de tijd passen. Je kunt bijvoorbeeld geen croissants gaan maken.

Wat weten mensen nog níét van Heel Holland Bakt?

Janny: Ik krijg toch nog altijd de vraag: wat gebeurt er met al die baksels? Iedereen op de set wil natuurlijk proeven. Door corona was dat wel wat lastiger, alles moest geportioneerd en uitgedeeld worden. De bakkers mogen hun producten natuurlijk ook mee naar huis nemen. We willen niet dat er dingen weggegooid worden, vooral Robèrt en ik zijn daar heel streng in. En wat ik ook graag wil belichten: wij zouden nooit kunnen functioneren zonder het ‘onzichtbare’ team eromheen. Wat denk je bijvoorbeeld van de mensen die de gebruikte materialen bij de bakkers ophalen, afwassen en weer schoon terugzetten? Zij werken keihard en zijn echt onmisbaar.

Robèrt: Wat kijkers vaak niet beseffen, is dat je vijftig uur opnames hebt voor één uur televisie. Mensen krijgen dus veel niet te zien. Ik vind het knap van de makers hoe ze bepaalde keuzes maken. Dat lijkt mij heel moeilijk: wat laat je wel en niet zien?

Hoe is de sfeer achter de schermen?

Janny: Het is een soort grote bakfamilie. We zijn allemaal zo blij als we weer mogen beginnen. De zin en het plezier is na negen jaar nog steeds niet vervaagd. Ik denk omdat het een eerlijk programma is: wat je ziet, is wat er gebeurt.

Robèrt: Het is een positief programma, ook achter de schermen. Natuurlijk is er ook spanning door het wedstrijdelement, maar de sfeer is nooit zwaar. Er wordt veel gelachen.

Wat is het lastigst aan jureren?

Janny: Wat ik lastig vind, is dat je niet in herhaling wilt vallen. Je wilt het niet elke keer hebben over een zuurtje of een zoetje. Je denkt telkens: kan ik nog iets anders over een baksel zeggen? Robèrt en ik zijn wel goed op elkaar ingespeeld. Het grappige is dat we vaak precies hetzelfde zeggen, terwijl we toch ieder een eigen smaak en voorkeuren hebben.

Robèrt: De juiste woorden kiezen blijft altijd een uitdaging. Het moet wel ergens op slaan en opbouwend zijn. We zijn het meestal wel met elkaar eens en vullen elkaar goed aan. Janny weet ontzettend veel van de achtergronden en geschiedenis van gerechten en heeft veel parate kennis. Dat is een goede combi met mijn vakkennis als bakker.

Waarom moeten mensen juist dit seizoen gaan kijken?

Janny: Omdat het heel verrassend is en thuisbakkers er veel van kunnen leren. Nog meer dan andere jaren, denk ik zelfs. Ik ben benieuwd naar de reacties. En we gaan alweer op weg naar seizoen tien, wie had dat gedacht in het begin? Als het aan ons ligt, gaan we zeker nog wel een tijdje door.

Robèrt: Daar sluit ik me helemaal bij aan!

Heel Holland Bakt
Vanaf zaterdag 12 maart om 20.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1
Presentatie: André van Duin
Jury: Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven 

Doorbakken
Vanaf zondag 13 maart om 22.20 uur bij Omroep MAX op NPO 1
Presentatie: André van Duin