HomeInspiratieEen onderonsje met HHB-winnaar Enzo

Een onderonsje met HHB-winnaar Enzo

De winnaar van Heel Holland Bakt seizoen 9 is bekend: Enzo Pérès-Labourdette! Hij maakte indruk op de jury met de uitdaging die hij zichzelf oplegde om zoveel mogelijk vegan te bakken én zijn goede presentaties. Wil jij ook vegan bakken? Probeer Enzo’s recept voor vegan gember-chocoladekoekjes!

Foto: Roland J. Reinders – Omroep MAX

Gefeliciteerd! Hoe was het om zo lang je mond te moeten houden over je winst van heel holland bakt?

In het begin was dat wel lastig, maar ik weet het zelf al een maand of acht. Als je gewoon doorgaat met je leven went het ook wel weer om niets te mogen zeggen. Waarschijnlijk doordat ik zoveel plantaardig bak, leken mensen er niet vanuit te gaan dat ik zou winnen, waardoor ze ook niet echt doorvroegen. Het was oké om het geheim te houden, maar ondertussen had ’t wel lang genoeg geduurd. Voor de finale-aflevering op tv kreeg ik wel echt vlinders in m’n buik. Spannend hoor, na al die tijd!  

Wat vond je van de concurrentie in de tent?

Het was echt heel spannend. Bij de halve finale merkte je al dat iedereen doodop was. Ik maakte toen zelf allemaal kleine foutjes, waardoor ik er bijna uit lag. Zeinab bleef heel stabiel doorbakken, zij was echt een soort machine. Ze inspireerde mij daar ook mee om echt hard m’n best te doen. Tom werd steeds beter en zat ons goed op de hielen. We hadden alle drie zoiets van: het gaat echt om dit weekend, we moeten knokken en dan gaan we het zien. Voor aanvang van de finale was echt nog niet te zeggen wie er zou gaan winnen.

We hadden dus alle drie onze eigen kracht. De vraag was wat de jury het meest zou verrassen en waarover ze het meest te spreken zouden zijn. Het was wat dat betreft echt een spannend seizoen.

Enzo

Was er wel een moment waarop je dacht: ik heb een goede kans om heel holland bakt te winnen?

Na die halve finale die bij mij wat minder ging, heb ik heel veel geoefend voor de laatste eindsprint. De eerste dag van het finaleweekend was Tom ineens heel snel en had hij al van alles af terwijl ik een beetje achterliep. Maar de tweede dag had ik ineens mijn bruidstaart al af, het grootste deel van onze opdracht. Toen ik besefte dat ik eerder klaar was dan Zeinab en Tom dacht ik: verrek, als ik nu even doorgas, kan ik misschien wel winnen!

Bij de nabespreking met Zeinab en Tom hadden we het erover wat Robèrt en Janny zwaarder zouden laten wegen. Zeinab maakte de hele tijd heel stabiel lekkere dingen, ik had mijn creativiteit en Tom zijn echt Franse patisseriesmaken. We hadden dus alle drie onze eigen kracht. De vraag was wat de jury het meest zou verrassen en waarover ze het meest te spreken zouden zijn. Het was wat dat betreft echt een spannend seizoen.

Hoe nu verder?

Wat ik echt superleuk vond aan het meedoen met Heel Holland Bakt, was de creatieve kant van het bakken. Ik zie mezelf geen eigen bakkerij openen, maar vind het wel leuk om die creativiteit door te voeren en meer te experimenteren met plantaardig bakken. Het lijkt me geweldig om wat kookboeken te maken en bijvoorbeeld via social media mensen te inspireren op het gebied van plantaardig bakken.

Wat me ook heel gaaf lijkt, is om ooit een tv-programma te maken en dan te gaan kijken bij mensen die veel verder zijn met vegan koken en bakken, om zo nog meer te leren. In Londen en Parijs heb je bijvoorbeeld een aantal patissiers die op dat gebied heel ver zijn. Ik denk dat het mijn doel wordt om die materie verder te verkennen en toegankelijker te maken voor mensen.

Je mag nu ook een boek gaan maken, toch?

Klopt. We zijn daar nog over in gesprek, maar er komt sowieso een vegan bakboek. Waarschijnlijk volgend voorjaar.

wat vond je lastige opdrachten in de tent?

Ik kwam op m’n zevende naar Nederland en ben dus redelijk ‘verkaasd’, maar mijn ouders zijn niet Nederlands (Enzo heeft een Franse vader en Britse moeder, red.). Toen we advocaat moesten maken dacht ik wel: oooh, dat heb ik nog nooit gegeten! Ik wist hoe het eruitzag, ik had ’t weleens bij m’n schoonouders gezien, maar toen ik het ineens uit m’n hoofd moest gaan maken, had ik werkelijk geen idee. Dat had ik met meerdere dingen, bijvoorbeeld ook met de roze koeken. Die had ik weleens gegeten, maar wat er nou precies in gaat… Vooral door de technische opdrachten van Robèrt voelde het een beetje als inburgeren.

Wat ik ook spannend vond, was de opdracht van die slagroomtaart in week één. Wil ik meedoen als iemand die helemaal zonder zuivel bakt, is de eerste opdracht een slagroomtaart, dacht ik toen. Maar vervolgens dacht ik: als ik díé opdracht overleef, lukt het me misschien ook wel om dit seizoen te winnen; moeilijker dan een slagroomtaart plantaardig maken gaat het niet worden. En het lukte, weliswaar iets anders dan een traditionele variant.

Ik geloof niet dat iedereen vegan gaat eten hoor, maar ik denk dat veel mensen wel interesse hebben in vaker plantaardig eten. En dat wil je natuurlijk het liefst als je echt hele lekkere dingen kunt eten.

Enzo

Robèrt was heel enthousiast over jouw vegan chocoladetaartje met zijden tofu. Hoe zou je het vinden om daar samen met hem iets mee te doen?

Dat lijkt me heel vet. Mijn kracht zit denk ik in mijn creativiteit en nieuwsgierigheid. Met het oefenen voor dat taartje had ik allemaal Koreaanse bakblogs gevonden, die ik met behulp van Google Translate had vertaald om de werkwijze te achterhalen. Zo ontdekte ik die truc met zijden tofu. Het lijkt me heel tof om met iemand als Robèrt te kijken naar zulke zaken die ik dan heb gevonden en heb uitgeplozen, om ze vervolgens met zijn kennis en vaardigheden nóg beter toe te kunnen passen.

Workshops geven lijkt me ook superleuk. Zelf heb ik een succesvolle en leuke carrière als illustrator. Dat wil ik ook blijven doen, maar met mijn werk zit ik altijd in m’n eentje in een studio te werken. Wat ik in de tent zo leuk vond, is dat je echt verbonden bent met mensen zodra je met eten werkt. Daarbij krijg ik ook veel enthousiaste reacties op Instagram van mensen die minder dierlijk willen gaan eten of allergisch zijn voor melk, eieren of wat dan ook. Zij zijn zo blij als ze een klassieker die ze heel erg missen toch weer kunnen gaan eten, hetzij een beetje anders. Ik geloof niet dat iedereen vegan gaat eten hoor, maar ik denk dat veel mensen wel interesse hebben in vaker plantaardig eten. En dat wil je natuurlijk het liefst als je echt hele lekkere dingen kunt eten.

wat wil je vooral bereiken met vegan bakken?

Overbrengen dat we allemaal wat milieuvriendelijker moeten gaan leven, maar wel zo dat we nog steeds lekkerbekken kunnen zijn.

Enzo’s vegan gember-chocoladekoekjes

Zelf aan de bak met een vegan recept van Enzo? Probeer zijn recept voor vegan gember-chocoladekoekjes.

Nóg beter bakken

Meesterlijk Magazine

Nóg beter bakken

In ons Meesterlijk magazine vind je nog meer tips & tricks om je bakproces tot in de puntjes te perfectioneren. Probeer het eens!

AbonnerenBestel een los nummer