HomeInspiratie5 vragen aan HHB-winnaar Gwenn Danis

5 vragen aan HHB-winnaar Gwenn Danis

Eindelijk weten we het: Gwenn Danis is de winnaar van Heel Holland Bakt Nog een keer! Robèrt blikt met hem terug op de finale en vraagt naar zijn favoriete opdrachten, valkuilen en toekomstplannen. Bovendien delen we één van Gwenns recepten uit dit seizoen.  

1. Nogmaals gefeliciteerd! Had je het gevoel dat je ging winnen?  

‘Vier jaar geleden zat ik ook in de finale, voor mijn gevoel was dat wat meer “per ongeluk”. Ik kon toen echt nog niet zo goed bakken; ik was een beginner, maar wel ontzettend gepassioneerd. Ik had wel een vermoeden dat ik deze keer een grote kans maakte om te winnen. Ik heb me echt verdiept in de banketbakkerstechnieken de afgelopen jaren. Ik ben ontzettend veel gaan bakken en heb een paar maanden als banketbakker gewerkt bij een Franse zaak. Natuurlijk heb ik ook al jouw tips – van toen en nu – in me opgenomen. Qua niveau wist ik dus wel dat ik het kon halen. Ik moest alleen zorgen dat ik niet te veel wilde, want dat wil ik altijd. Ik wilde jou en Janny graag laten zien wat ik allemaal kan. Soms moet je je dan een beetje inhouden.’  

2. Heb je veel geoefend tijdens dit seizoen?

‘Eigenlijk heel weinig! Vooral door de bakkilometers die ik gemaakt heb, zoals jij altijd zegt. Hoe meer je er maakt, hoe minder je hoeft te oefenen. Van de meeste opdrachten heb ik de recepten al vele malen gemaakt. Het was meer even kijken: kan ik het in die drie uur redden? Ook heb ik de smaakcombinaties getest. Voor de finale heb ik wel veel geoefend, ik heb de Operataart thuis gemaakt. Het nougatinebouwwerk ook, maar dat was niet zo’n succes. Ik heb een prima keuken, maar niet heel groot. Ik kon de nougatine niet zo groot maken als ik wilde en alles brak in duizend stukken, dus ik was heel erg gestrest. Gelukkig lukte het in de finale wel.’

Winmoment HHB Nog een keer - Roland J Reinders - klein
Foto: Omroep MAX/Roland J. Reinders

3. Welke opdrachten vond je lastig en welke leuk?

‘Brood is minder mijn ding. Ik heb er niet heel veel ervaring mee om het goede stadium te ontdekken in het rijsproces en dat soort dingen. En de paté en croûte is een gerecht met veel vlees, dat ben ik niet zo gewend. Verder waren de opdrachten echt gericht op patisserie: technisch, hoogwaardig en verfijnd. Dat sprak me ontzettend aan. De Operataart vond ik geweldig: op en top Frans. Dat geldt ook voor eerste spektakelstuk, de croquembouche. Daarmee heb ik echt uitgepakt en de eerste speld gewonnen, ik kon hiermee laten zien wie ik ben. Ik ben niet zo van de oer-Hollandse recepten; geef mij maar de Franse patisserie.’

4. Waar komt die passie voor Franse patisserie vandaan?

‘Ik ben in Frankrijk geboren, maar heb mijn hele leven in Nederland gewoond. Toen ik tijdens mijn studie met mijn toenmalige vriendin in Parijs ging wonen, is de liefde voor de patisserie aangewakkerd. Dan woon je in een stad waar in jouw straat verschillende bakkers zitten. De één heeft het lekkerste croissantje, de ander het lekkerste stokbrood en bij de derde kun je geweldige éclairs halen. In Frankrijk is het niveau en de kennis ook veel hoger. Ik had daar graag een opleiding tot banketbakker willen volgen, maar dat is er nooit van gekomen.’

Gwenn wint HHB Nog een keer - MAX Roland J Reinders
Foto: Roland J. Reinders – Omroep MAX

5. Hoe gaat het verder met je bakcarrière?

‘Sinds Heel Holland Bakt heb ik even wat rustiger aan gedaan. Er staan genoeg recepten klaar voor mijn blog en soms geef ik een workshop of demo. Ik bak nu vooral graag met mijn dochter in het weekend: simpele receptjes, zoals cupcakes of wafels. Met mijn blog ga ik zeker door, ik geniet ervan als mensen mijn recepten maken en blij zijn met het resultaat. Ik zou het ook leuk vinden om een nieuw bakboek te maken of misschien een online bakschool te beginnen. Wel blijft het meer een hobby: ik sta dagelijks voor de klas in groep 5 en ondersteun bij groep 8. Dat is een geweldig beroep, met 21 waanzinnige kinderen. Die afwisseling vind ik prettig.’

Zelf aan de slag met een recept van Gwenn?
Probeer de spectaculaire polonaise!