HomeInspiratieQ&A met Robèrt

Q&A met Robèrt

09 juli 2024

Robèrt beantwoordt maandelijks een aantal vragen van volgers op Instagram en Facebook. Iedere maand komt er een ander thema aan bod, maar deze keer mochten er allerlei vragen gesteld worden. Een greep uit de vragen en antwoorden!

1. Wat bak je het liefst?

Brood blijft mijn grote passie. En daarbij ga ik het liefst aan de slag met viennoiserie: luxe brood van getoerd gerezen deeg, zoals croissants. In Meesterlijk nr. 41 lees je daar trouwens alles over, mét recepten.

2. Wist je al van jongs af aan dat je bakker wilde worden?

Zeker! Ik kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten in de bakkerij van mijn opa en vader. Ik zeg dan ook altijd: ‘Bakker word je niet, bakker bén je.’ Na mijn jeugd in de bakkerij kon ik niet anders dan mijn bakkershart volgen. Daarbij houd ik ervan om mijn kennis te delen op verschillende manieren, van bakcursussen en boeken tot theatervoorstellingen en televisieprogramma’s.

3. Welke bloem gebruik je voor cake?

Ik raad aan om een T45 of T55 tarwebloem te gebruiken voor cake. Dit zijn fijngemalen bloemsoorten die zeer geschikt zijn voor bijvoorbeeld cake of koekjes. Lees alles over het bakken van cake in Meesterlijk nr. 40.

© Meesterlijk van Robèrt - Crumblecake met koffie en chocolade
© Meesterlijk van Robèrt – Crumblecake met koffie en chocolade uit Meesterlijk nr. 40

4. Je mag vier ingrediënten meenemen naar een onbewoond eiland, wat neem je mee?

Bloem, desem of een ander rijsmiddel, suiker en boter. Dan kan ik in principe alles maken!

5. Wat vind je het moeilijkst om te maken?

Niet één specifiek product, maar ik blijf mezelf wel graag uitdagen. En het is de kunst om elke dag naar perfectie te streven, ook al zijn de omstandigheden niet altijd hetzelfde.

6. Kun je boter zomaar vervangen door een plantaardige variant?

Ja hoor, dat kan. De smaak is dan natuurlijk wel anders. Lees er meer over in dit artikel.

© Meesterlijk van Robèrt - Boter
© Meesterlijk van Robèrt – Boter

7. Wat is fijner, gelatinepoeder of gelatineblaadjes? En waarom?

Ik vind het allebei fijn in gebruik. Waar ik voor kies, ligt eraan wat ik ga maken. Het voordeel van gelatinepoeder is dat je het exacter kunt afwegen. Het heeft ook een betere bindkracht, terwijl de blaadjes iets fijner van smaak zijn.

8. Mijn croissants zijn te zwaar, maar hebben wel een ruitjesstructuur vanbinnen. Wat nu?

Laat ze eens wat langer rijzen en bak ze op lagere temperatuur. Je leest alles over croissants bakken in deze baktip.

9. Wat eet je graag als ontbijt?

Het liefst eet ik geroosterd briochebrood met boter en een gekookt eitje. Heerlijk!

10. Wat betekenen de titels Meester Patissier en Meester Boulanger voor jou?

Die titels zijn een kroon op je werk. Het geeft mij de mogelijkheid om mijn kennis en passie over te brengen op de nieuwe generatie, en te laten zien hoe breed het bakkersvak is. Kennisoverdracht vind ik heel belangrijk.

© Meesterlijk van Robèrt - Robèrt van Beckhoven