HomeInspiratiePresentator Edson da Graça over nieuw seizoen Heel Holland Bakt Kids

Presentator Edson da Graça over nieuw seizoen Heel Holland Bakt Kids

29 september 2022

Als nieuwe presentator van Heel Holland Bakt Kids heeft Edson da Graça dit seizoen het stokje overgenomen van André van Duin. Vanaf zaterdag 1 oktober is seizoen 3 te zien bij NPO Zapp. Hoe heeft Edson zijn vuurdoop in de baktent ervaren? En is hij zelf eigenlijk een bakker?

© Elvin Boer/Omroep MAX

Een baksollicitatie bij André van Duin, hoeveel soesjes heb je moeten maken om aangenomen te worden?

Ik moest natuurlijk vooral goed kunnen presenteren, maar heb wel een bananenbrood gemaakt. Dus ik denk dat dat de doorslag heeft gegeven. Het geheime ingrediënt? Banaan, walnoten, chocola en heel veel liefde, omdat ik het heel graag wilde. Heel Holland Bakt is een titel die zeer aanspreekt en het feit dat ik het stokje van André van Duin mag overnemen is ook heel erg tof.

Heeft André je nog wat tips gegeven?

Toen ik André sprak, zei hij: “Het is nu jouw ding, dus je moet het gewoon doen zoals jij bent. Dan komt het wel goed.” En ja, als iemand van die statuur dat tegen je zegt, dan denk je: nu heb ik groen licht, let’s go!

André van Duin geeft het (bak)stokje over aan Edson da Graça | © MAX
© MAX – André van Duin geeft het (bak)stokje over aan Edson da Graça.

Hoe kijk je terug op je eerste seizoen Heel Holland Bakt Kids?

Janny, Robèrt en André zijn natuurlijk een geoliede machine, dus het brengt wel wat druk met zich mee. Ik dacht: hoe ga ik op deze rijdende trein springen? Maar ik ben met open armen ontvangen. Janny en Robèrt waren zo lief en warm. Het is een grote familie en dat maakt het werken wel makkelijker. Alsof ik daar al jaren rondloop.

Samenwerken met Janny en Robèrt is dus in de smaak gevallen?

Ja, dat was gewoon team effort. Ik ben de leek die veel vragen stelt: hoe werkt dit, hoe zit dat? En ik breng af en toe wat lucht bij de kids terwijl ze in hun bakstress zitten. Janny en Robèrt zijn op hun beurt soms streng, maar die kids hebben er niets aan als je de hele tijd mooi weer speelt. Ze willen echt feedback horen. En wie kunnen dat beter dan Meester Patissier Robèrt en Janny, de vrouw met de beste smaakpapillen van Nederland?

Je voelt bij die kids dat bakken hun passie is en ze alles tot in de puntjes perfect willen krijgen

Edson da Graça

Wat heeft jou het meest verrast dit seizoen?  

Hoe gedreven die jonge mensen nu al zijn. Je voelt dat bakken hun passie is en ze alles tot in de puntjes perfect willen krijgen. Ik dacht al: als je hieraan meedoet moet je echt ambities hebben. Maar als je dan van dichtbij meemaakt hoe gedreven ze zijn, dat vind ik heel knap. Zelf was ik daar op die leeftijd niet mee bezig. Ik was een spring-in-’t-veld en was niet bezig met een soort skill.

Wat maakt het zo leuk om kinderprogramma’s te maken?

Kinderen zijn altijd heel eerlijk, puur en winden er geen doekjes om. Als je met kinderen werkt, dan krijg je de eerlijkste reacties zonder filter. Bij volwassenen weet je toch dat er een sociaal wenselijk antwoord kan komen. Bij kids is dat helemaal niet zo. Ze zijn heel primair in hun reageren waardoor het altijd spannend is wat ze gaan zeggen. Die dynamiek vind ik heel leuk.

Presentator Edson de Graça van Heel Holland Bakt Kids met juryleden Janny en Robèrt | © Elvin Boer/MAX
© Elvin Boer/MAX – Presentator Edson de Graça met juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven.

Wat is je favoriete opdracht dit seizoen?

Op een gegeven moment moeten de bakduo’s een schuimtoren maken. De technieken, maar ook de ideeën waar ze mee komen, daar was ik echt van onder de indruk. Ze zijn heel creatief in wat ze bedenken. Sowieso ga ik ‘aan’ als ik in een ruimte ben met mensen die zo ambitieus en creatief bezig zijn.

Ben je zelf eigenlijk een echte bakker? 

Nee, ik ben niet echt een bakker. Dat ga je ook in de serie zien. Heel af en toe – twee of drie keer in het jaar – bak ik een bananenbrood met mijn kinderen. Maar verder ben ik absoluut geen bakker.

Waarom zouden alle hobbybakkers HHB Kids moeten kijken? 

Als je bakt, moet je sowieso kijken natuurlijk. Maar het is ook gewoon een leuk feelgood-programma om met de hele familie te kijken. Janny, Robèrt en ik hebben af en toe ook een-tweetjes die de kids misschien niet begrijpen, maar volwassenen wel. Dus dat is grappig om te zien. Een beetje zoals bij Disney-films, die vol zitten met grapjes voor mensen die wat ouder zijn.

Heel Holland Bakt Kidsis vanaf zaterdag 1 oktober om 19.20 uur bij MAX op NPO Zapp (NPO 3). Presentatie: Edson da Graça. Jury: Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven.