HomeInspiratie6 vragen aan Janny en Robèrt over Heel Holland Bakt seizoen 10

6 vragen aan Janny en Robèrt over Heel Holland Bakt seizoen 10

15 december 2022

Dubbel feest in de baktent deze winter, want Heel Holland Bakt seizoen 10 gaat van start. Zondag 18 december is de eerste aflevering van dit jubileumseizoen te zien bij Omroep MAX. Wij vroegen Janny en Robèrt naar hét geheim van dit programma en hun ervaringen in tien jaar HHB.

Foto: © Elvin Boer/MAX

Hoe hebben jullie het jubileum gevierd?

Janny: We hebben op 8 december een verjaardagsfeest gehad met fans waarbij we samen de eerste aflevering hebben gekeken. Het is bijzonder dat we na tien jaar echt een bakfamilie zijn geworden: niet alleen de bakkers uit de verschillende seizoenen, maar ook wij drieën (Janny, Robèrt en André, red.), camera- en geluidsmensen en iedereen van de productie. Dat is toch een groep van zo’n vijftig mensen.

Robèrt: We hebben dit jaar uitgepakt qua opdrachten en zijn bijvoorbeeld begonnen met de leadertaart. Maar we hebben ook bijzondere opdrachten van eerdere seizoenen herhaald. Een we hebben twee leuke extraatjes bij de bekendmaking, waaronder een smakelijke prijs voor de winnaar.

Gaat het voor jullie na al die jaren nog niet vervelen?

Janny: Nee, maar ik merk wel dat het zoveel zoet is dat je op een gegeven moment denkt ‘het mag wel minder’. Zeker als er meer seizoenen in een jaar zijn, net als vorig jaar. Toen hadden we HHB All Stars, HHB Kids én de gewone serie; dan ben je drie maanden taart aan het eten. Dus dat probeer ik te compenseren met gezond eten.

Robèrt: Er gaat veel tijd in het programma zitten, maar ik vind het vooral superleuk om te doen. Ook het napraatprogramma Doorbakken is leuk. Zo sta ik dit jaar met rapper Donnie in de keuken: een beetje lachen, een beetje zingen, daar heb ik echt plezier in!

Waarom blijft HHB zo succesvol?

Janny: Deelnemers hebben altijd oprechte belangstelling voor de ander en bekritiseren elkaar ook nooit. Zelfs al gaat er iets mis en zijn ze concurrenten: ze helpen elkaar altijd. Nadat wij de creaties hebben beoordeeld gaan ze ook gelijk bij elkaar proeven. Hoe smaakt het? Wat zei de jury? Proeven wij dat ook?

Robèrt: Het is slow-tv op een geweldig tijdstip (zondagavond om 20.25 uur, red.) en alles zit erin: een lach en een traan. En er zit altijd iemand bij die je heel leuk vindt of aan wie je je juist kunt ergeren. Je ziet natuurlijk ook hoe de deelnemers omgaan met tijdsdruk en hoe creatief ze zijn. Tja, wat zit er eigenlijk niet in het programma?

Heel Holland Bakt seizoen 10 © Elvin Boer/MAX
De deelnemers en juryleden van Heel Holland Bakt seizoen 10 © Elvin Boer/MAX

Ben je anders of strenger gaan jureren?

Janny: Ik denk dat ik daar niet veel in veranderd ben. Robèrt is technisch fantastisch, maar wat voor hem logisch is, is dat misschien niet voor iemand die iets voor het eerst maakt. Mijn expertise ligt meer bij de amateur, dus we vullen elkaar goed aan. Robèrt jureert vanuit zijn bakkershart, ik vanuit het amateurhart. Hij hoeft maar te voelen en hij weet wat er mis is met een baksel. Ik hoef maar iets te ruiken en ik weet het.

Robèrt: We zijn beter gaan jureren. Na tien jaar proef je beter dan het eerste jaar. Ook kan ik nu concreter verwoorden en uitleggen wat ik precies proef. Dat is voor mij het belangrijkste: mijn kennis goed overdragen en zorgen dat de deelnemers mooie dingen maken.

Hoe ziet een opnamedag voor Heel Holland Bakt er eigenlijk uit?

Janny: Het zijn lange, volle dagen. Zeker in het begin wanneer er nog tien bakkers zijn. Ik ga ’s ochtends rond kwart over zeven de visagie in. Daarna bespreken we in een vergadering wat we gaan doen en op welke dingen we moeten letten. De opnames beginnen dan met de eerste opdracht, waar anderhalf tot twee uur voor staat gepland.

Robèrt: Na de lunch beoordelen we de eerste opdracht. Vervolgens wordt de tent omgebouwd voor de technische ronde en hebben we tot slot nog de opnames in de kleine tent, waar we de technische opdracht uitleggen. En dan is het alweer zeven uur ’s avonds. De volgende dag is hetzelfde ingedeeld en filmen we de grote opdracht.

De leadertaart van Heel Holland Bakt seizoen 10 © Omroep MAX
De leadertaart van Heel Holland Bakt seizoen 10 © Omroep MAX

Terug naar seizoen 10: wat was je favoriete opdracht?

Janny: Het waren in totaal 24 opdrachten en een echte favoriet heb ik niet. Maar ik vond het mooi om te zien dat de karakters van de bakkers bij elke opdracht duidelijk zichtbaar waren. Zowel qua uiterlijk als qua smaak, techniek en uitvoering; de baksels waren telkens heel divers.

Robèrt: Mijn absolute favoriet is dus de eerste opdracht: maak de leadertaart. Die vond ik megaleuk. De frambozen- en pralinétaart is wereldwijd al tien jaar te zien in het programma, maar er is geen recept van. Iedereen mocht er dus zijn eigen invulling aan geven. Natuurlijk heb ik hem zelf ook gemaakt (bekijk hier het recept).

Heel Holland Bakt seizoen 10 is vanaf zondag 18 december 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1. Presentatie: André van Duin. Jury: Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven.