HomeInspiratie3 tips voor de lekkerste broodjes

3 tips voor de lekkerste broodjes

21 maart 2024

Ex-sterrenchef en bakkerijeigenaar Daniel Lindeberg vertelt in Meesterlijk nr. 45 over zijn nieuwe kookboek Sandwiches. ‘Je hoeft niet altijd creatief te zijn om een lekker broodje te maken. Je kunt zoveel met een paar basisingrediënten uit je koelkast.’ Daniel geeft nog eens drie makkelijke tips voor het maken van de lekkerste belegde broodjes. Hij deelt ook het recept voor homemade tortilla’s uit zijn kookboek.

Daniels belangrijkste tip: ‘Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Je hoeft niet altijd zelf je brood te bakken of je eigen groenten in te leggen, dat is niet realistisch. Je kunt ook een goed broodje maken met een stukje vlees of groenten die je nog overhad van je avondeten. Heb gewoon plezier!’

Tip 1. beide kanten besmeren

De meest gemaakte fout volgens Daniel is dat mensen niet beide kanten van het broodje met saus besmeren. Verdeel je saus dus over de boven- en onderkant van je broodje. Vervolgens leg je de kleine en fijngesneden ingrediënten op de bovenste kant in de saus. Zo blijven ze plakken en wordt het geen grote kliederboel.

Tip 2. ingrediënten gelijkmatig verdelen

Het klinkt misschien logisch, maar de manier hoe je texturen in je mond ervaart, voegt veel toe aan je smaaksensatie. Om ervoor te zorgen dat je bij elke hap alle smaken proeft, is het belangrijk om de ingrediënten gelijkmatig over je broodje te verdelen. Ook bij kleine broodjes. Snij wat grotere ingrediënten in kleine plakjes, dan zijn ze makkelijker te verdelen. Ga niet alles op elkaar stapelen, maar verdeel de ingrediënten over het hele broodje. Zo maak je het niet te compact.

Tip 3. essentiële basisingrediënten

Daniel vindt jalapeño’s onmisbaar. Het is altijd handig om ze in huis te hebben, want ze geven net die extra kick aan een broodje. Een iets minder bekend, maar ook onmisbaar ingrediënt vindt Daniel togarashi. Dit is een Japanse kruidenmelange met verschillende pepers en zaden met sinaasappelschil, onder andere te koop bij de Aziatische supermarkt.

Recept voor tortilla’s

Daniel vindt dat niet alleen de klassieke broodjes een plek verdienen in zijn boek. Ook met wraps, flatbread en tortilla’s maak je de lekkerste belegde broodjes. In Meesterlijk nr. 45 deelt Daniel zijn recept voor kabeljauwtaco’s van tortilla’s. Het recept voor deze makkelijke tortilla’s vind je hier.

© Tortilla's uit Sandwiches - Foto Lennart Weibull

© Tortilla’s uit Sandwiches – Foto Lennart Weibull

© Kabeljauwtaco's uit Sandwiches in Meesterlijk 45. - Foto Lennart Weibull

© Kabeljauwtaco’s uit Sandwiches in Meesterlijk 45. – Foto Lennart Weibull

© Sandwiches - Foto Lennart Weibull

© Sandwiches – Foto Lennart Weibull

© Tortilla's uit Sandwiches - Foto Lennart Weibull
© Kabeljauwtaco's uit Sandwiches in Meesterlijk 45. - Foto Lennart Weibull
© Sandwiches - Foto Lennart Weibull