HomeInspiratieRobèrt – Meesterlijke demo’s en masterclasses

Robèrt – Meesterlijke demo’s en masterclasses

29 maart 2023

Als je écht wilt leren bakken, is het belangrijk dat je weet wat je doet en waarom. Oftewel: leer bakken vanuit de basis. Tijdens zijn Meesterlijke demo’s brengt Robèrt een thema uit zijn magazine Meesterlijk tot leven met uitgebreide demonstraties. Wil je daarnaast of liever zelf thuis aan de slag? Volg dan een online masterclass van Robèrt. Hij vertelt erover in zijn blog.

vraag maar raak

Mensen die mij vragen stellen over mijn vak, daar word ik enthousiast van. Stel me een vraag en ik ga helemaal los! Sinds eind vorig jaar geef ik Meesterlijke demo’s op onze locatie in Oisterwijk. Op zo’n dag behandel ik een thema uit mijn magazine. Zo zijn bijvoorbeeld hartige snacks, friandises, desem en glutenvrije lekkernijen al aan bod geweest. Ik laat de werkwijze van enkele recepten zien, leg uit wat ik doe en waarom en geef handige tips. En wat die vragen betreft: kom maar op!

Als deelnemer aan een demo hoef je zelf niets te doen; je wordt de hele dag in de watten gelegd

Robèrt

interactie

Als deelnemer aan een demo hoef je zelf niets te doen; je wordt de hele dag in de watten gelegd. Dat heeft als voordeel dat je niet zozeer bezig bent met het puur volgen van een recept. Zo kun je veel meer informatie tot je nemen en de materie beter onthouden.

De interactie tijdens mijn demo’s vind ik erg leuk. Ik begin altijd met een voorstelrondje, waarin iedereen meteen een vraag kan stellen. Handig om die vragen meteen te kunnen meenemen in mijn verhaal, als dat in de planning past. Alles wat ik maak mag geproefd worden en wat overblijft wordt uitgedeeld voor thuis. Naast alle informatie van de demo krijg je als deelnemer lekkers bij ontvangst, een luxe lunch en een drankje na afloop. Ook krijg je het betreffende magazine cadeau, om thuis zelf aan de slag te gaan met wat je hebt geleerd.

Wat ik zelf altijd spannend vind bij een masterclass, is dat het eindresultaat van wat ik maak in één keer goed moet zijn

Robèrt

iedere maand een eigen thema

Een andere activiteit in ons gamma voor thuisbakkers is de online masterclass voor dit bakplatform. Daarvan heb ik er inmiddels een aantal opgenomen met al even bevlogen teamleden, onder wie cameraman Samie. Ik werkte voor het eerst met hem samen voor mijn tv-serie BROOD, die in 2017 werd uitgezonden door de NPO. We hebben een fijne klik. Zijn partner zorgt voor de montage en nabewerking van de beelden; het is fijn werken met zo’n klein en efficiënt team. Collega’s van mijn communicatieteam horen daar ook bij, want samen met hen bepaal ik de onderwerpen en zij begeleiden de opnames.

Iedere maand heeft een eigen thema, waarvoor we op één dag meerdere masterclasses opnemen. Een goede voorbereiding voor een opnamedag is belangrijk, zodat we bijvoorbeeld niet de hele rijstijd van een product hoeven uit te zitten, maar het product in verschillende fases klaarstaat.

spannend eindresultaat

Wat ik zelf altijd spannend vind bij een masterclass, is dat het eindresultaat van wat ik maak in één keer goed moet zijn. Als ik bijvoorbeeld iets met chocolade maak, moet ik doorwerken zodra die de juiste temperatuur heeft. Ik kan dan niet zomaar even iets anders doen, want dan stolt de chocolade. Dat is een verschil met opnames voor bijvoorbeeld Bak mee met MAX of Heel Holland Bakt, waar vaak meerdere camera’s aanwezig zijn om de handelingen vanuit verschillende hoeken vast te leggen. Als er bij een opname voor onze masterclass iets misgaat of niet goed te zien is, hebben we geen keuze en moet het opnieuw. We hebben inmiddels al aardig wat grappige bloopers, maar gelukkig geen echt grote missers.      

De bezigheden voor mijn Meesterlijke demo’s en masterclasses dagen mij op een prettige manier uit. Ik geniet ervan en hoop anderen ermee te inspireren. Doe je een keer mee?