HomeInspiratieRobèrt – Marokkaanse mini-patisserie

Robèrt – Marokkaanse mini-patisserie

25 januari 2023

Hoe ik voor het eerst terechtkwam in een Marokkaanse bakkerij? Al heel lang had ik de wens om eens mee te lopen bij een bakker uit een andere cultuur. Toen ik de kans kreeg om dat te doen bij Imane’s Bakery in Utrecht, met de focus op het maken van Marokkaanse koekjes, greep ik die dan ook met beide handen aan. Het werd een enorm leuke en leerzame middag.

Workshop Marokkaanse koekjes

Een tijdje geleden was Nadia Zerouali op bezoek in onze Oisterwijkse bakkerij. Ik sprak haar voor de rubriek ‘Robèrt in gesprek met…’ in Meesterlijk magazine nummer 36. Nadia werd zelf geboren in Winterswijk, haar ouders kwamen tientallen jaren geleden vanuit Marokko naar Nederland. Tijdens ons gesprek kwam natuurlijk allerlei lekkers ter sprake en we bakten samen amandelcakejes met oranjebloesemwater. Het verbaasde Nadia dat ik nog nooit in Marokko ben geweest. Ik vertelde haar dat ik graag meer zou willen weten van Arabische bakcreaties, waarop zij aangaf dat wel te kunnen regelen. Een vriendin van Nadia runt namelijk samen met haar man een patisserie in Utrecht. Zij wilde mij graag een workshop Marokkaanse koekjes geven.

Kleine pronkstukken

Als je denkt dat wij Brabanders gastvrij zijn, heb je overduidelijk nog nooit een Marokkaanse bakker bezocht. Wat een ontvangst! Bij de Marokkaanse thee die ons werd aangeboden, volgde een keur aan lekkernijen. Imane had allerlei koekjes voorbereid. Ik vond het eerder mini-patisserie, want wat zag het er allemaal prachtig uit! Ik viel meteen voor de smaken en merkte dat ik bij een echte vakvrouw terechtgekomen was. Terwijl Imane en ik aan de slag gingen, keken Nadia en Pirjo (zowel zakelijk als privé Robèrts partner, red.) toe. Pirjo kon haar lach niet onderdrukken, omdat ze mij nog nooit zo onhandig had zien werken. Zo voelde het ook echt, toen we begonnen met de traditionele koekjes die op bruiloften worden geserveerd.

Overigens klinkt “koekjes” mij voor deze creaties echt een beetje te min in mijn Nederlandse oren. Ik vind het kleine pronkstukken en zeker niet iets dat je zomaar gedachteloos in je mond stopt, zoals dat met onze Hollandse koekjes soms gebeurt. Nee, deze baksels wilde ik eerst even bewonderen. Ze zijn prachtig gemaakt. Er zijn speciale technieken om de randen te kartelen en Imane heeft er zelfs een speciaal tangetje voor.

Voor deze creaties klinkt “koekjes” mij echt een beetje te min in mijn Nederlandse oren. Ik vind het kleine pronkstukken

Robèrt

Andere manier van werken

Omdat deze kleine kunststukjes niet gemakkelijk binnen een beknopt tijdsbestek in grote aantallen te maken zijn, zullen wij ze niet snel opnemen in ons assortiment. Ik ben bang dat veel consumenten de hoeveelheid ambachtelijk handwerk die erin gestoken wordt er niet aan afzien en daardoor niet waarderen. We vervolgden de workshop met koekjes in vormen die wij makkelijker zouden kunnen maken. Er kwamen heel veel technieken voorbij die voor mij nieuw zijn. Voor veel Marokkaanse koekjes wordt eerst de kern gemaakt, die als het ware in een stukje deeg en daarna in een vorm wordt gedrukt. Vervolgens worden de koekjes kort gebakken of gedroogd, waarna ze door siroop (met honing) worden gehaald. Een heel andere manier van werken dan ik gewend ben.

Enthousiasme en creativiteit

Alsof we niet al heel veel gesnoept hadden, zette Imane ons ook nog de heerlijkste hapjes van filodeeg voor, met vullingen van onder andere vis, kip en kaas. Wat een prachtige, leerzame middag! Mijn enthousiasme is behoorlijk aangewakkerd. Het vergt wat moed en openstaan voor nieuwe manieren van werken, maar de resultaten mogen er zeker zijn.

Ik zou trouwens mezelf niet zijn als ik naderhand onderweg naar huis niet al stiekem had nagedacht over manieren om bepaalde handelingen effectiever uit te voeren in onze bakkerij. Precies daarvan word ik altijd heel creatief: bedenken hoe we technieken zó kunnen toepassen dat een product net zo lekker en origineel is, maar ook verkoopbaar volgens onze manier van werken. Het moet immers wel betaalbaar blijven.

© Meesterlijk van Robèrt – Robèrt te gast bij Imane’s bakery voor een workshop Marokkaanse koekjes

Imanes koekjesrecept

Ga de uitdaging aan en maak zelf eens halvemaankoekjes, ook wel Ka3b Ghzal genoemd, wat letterlijk ‘gazelle-enkels’ betekent – al doet de vorm van deze koekjes meer denken aan de hoorns van de gazelle.

TIP

Ook vanaf deze plek wil ik Imane en haar man en initiator Nadia nogmaals bedanken voor de geweldige middag. Tip: wil je zelf eens genieten van zowel zoete als hartige Marokkaanse lekkernijen? Bestel ze via Imanesbakery.nl of bezoek Imane’s bakery in Utrecht.