HomeInspiratieRobèrt – Komkommertijd: ontdek de cumelo

Robèrt – Komkommertijd: ontdek de cumelo

24 augustus 2022

Het is komkommertijd. Niet alleen vanwege minder nieuws in de vakantieperiode, maar ook wegens een ontdekking die we deden tijdens onze vakantie. Op onze Italiaanse vakantiestek troffen we namelijk een nieuw soort vrucht: de cumelo. Een kruising tussen een komkommer en een meloen. 

Even ertussenuit

Ik had een korte vakantie, omdat ik op tijd terug moest zijn voor de opnames van Heel Holland Bakt Kids, die deze zomer plaatsvinden in de tent. Maar het was heerlijk om er even tussenuit te zijn! Dit jaar weer eens in Le Marche, een regio in het midden van Italië. Wat mij betreft een heerlijke streek om vakantie te vieren. Ik kan er bovendien redelijk anoniem verblijven; fijn voor de benodigde rust voordat het nieuwe bak- en televisieseizoen weer van start gaat.

De cumelo: geslaagde toevalligheid

Tijdens onze vakantie was het letterlijk komkommertijd, want bij het boodschappen doen kwamen we in de supermarkt en op de markt een nieuw soort vrucht tegen. ‘Cumelo’, stond erbij, en hij zag er smakelijk uit. Na wat speuren op internet blijkt deze vrucht een kruising te zijn tussen een meloen en een komkommer. Vandaar de naam: een combinatie van cucumber en melon. Blijkbaar is de vrucht sinds 2019 ook in Nederland te koop bij een van de grote retailers, maar wij hadden ’m nog niet eerder gezien. Een leuk weetje dat Pirjo als bioloog meteen interessant vond, is dat de cumelo een natuurlijke kruising is die lang geleden in Puglia (Zuid-Italië) werd ontdekt. Want wist je dat meloenen, komkommers, augurken, courgettes en pompoenen allemaal tot dezelfde familie behoren? De cumelo is dus eens géén menselijke innovatie, maar een geslaagde toevalligheid uit de natuur.

Wist je dat meloenen, komkommers, augurken, courgettes en pompoenen allemaal tot dezelfde familie behoren?

Robèrt

Cumelorecept

De cumelo is een ronde vrucht, die in eerste instantie doet denken aan een grote onrijpe vijg met een lichte, komkommerachtige schil. De smaak is wat zoeter en voller dan die van een komkommer, terwijl de structuur van het vruchtvlees stevig is en meer wegheeft van meloen. De pitten in het midden schraap je er gemakkelijk uit met een lepel. Wij vonden de vrucht een heerlijke toevoeging aan een salade met tomaat, geraspte wortel en tonijn. In Italië wordt de cumelo ook wel genuttigd als frisse lekkernij bij een hartig ontbijt, zo lazen we. Al met al een bijzondere vrucht. Toch maar eens kijken of ’ie hier in Nederland goed verkrijgbaar is en wat er allemaal nog meer mee te maken is. Wie weet duikt hij nog eens op in één van mijn recepten!