HomeInspiratieRobèrt – Inspiratie uit de Elzas

Robèrt – Inspiratie uit de Elzas

17 december 2022

Mensen vragen mij nogal eens waar ik inspiratie opdoe. Nou, op vakantie in het buitenland bijvoorbeeld. Ik vind het heerlijk om op deze manier mijn blik te verbreden en nieuwe inzichten op te doen. Daar kan ik dan in de bakkerij op voortborduren. Afgelopen zomer ontdekte ik in de Elzas de Kugelhopf.

Genietmomenten

Afgelopen zomer bezocht ik tijdens de vakantie een aantal bedrijven in de Elzas. Voor mij zijn dat genietmomenten. De voorpret begint al bij het zoeken naar adressen die ik wil bezoeken – meestal bedrijven van vakgenoten. Toch stuit ik ook altijd wel op onverwachte parels. Zo ook in Munster, waar tegenover een wat exclusieve bakkerij van mijn lijstje een ambachtelijke boulanger bleek te zitten. Er werd gebakken op hoog niveau. Ik keek er mijn ogen uit, met name vanwege de prachtige viennoiserie. Alles zag er even heerlijk uit. Met de paar woorden Engels van de winkeldame en de op dat moment nog aanwezige bakker plus een paar woorden Frans en Duits van mij lukte het om voor de volgende ochtend een afspraak te maken, als de boel meer ‘in bedrijf’ zou zijn.

Vakmensen onder elkaar

De volgende ochtend ontmoette ik de eigenaar, die de zaak slechts twee jaar geleden bleek te zijn gestart. Hij kwam relaxt over, net als de sfeer in het bedrijf. De man vertelde ons hoe nauwkeurig hij alles bijhield, ik kreeg recepten te zien, mocht foto’s maken en we wisselden met handen en voeten gegevens uit. We waren vakmensen onder elkaar, die elkaar vonden in het enthousiasme voor de door ons beiden gebruikte kwaliteitsgrondstoffen: bloem en meel uit Frankrijk – de beste en mooiste producten om mee te werken. Door de warme zomers in dit land bevat de bloem meer eiwitten. Daardoor kun je er in bakkerstermen meer water op kwijt, wat belangrijk is om mooi luchtig en krokant te kunnen bakken.

Vol inspiratie ging ik weer naar huis. Maar niet voordat ik een mooie traditionele Kugelhopf-vorm van aardewerk had gekocht

Robèrt

Elzasser Kugelhopf

Bij de Franse boulanger proefde ik lekkere koeken en ik moest me inhouden om niet van al zijn mooie producten iets mee te nemen. Ook heel interessant vond ik de lokale trots: de Kugelhopf, een briocheachtig brood in tulbandvorm. Je kunt er eindeloos mee variëren. Zo proefde ik ’m met stukjes sinaasappel en sugarnibs, maar ook met kaas en groenten. Vol inspiratie ging ik weer naar huis. Maar niet voordat ik een mooie traditionele Kugelhopf-vorm van aardewerk had gekocht. Uiteraard met een ooievaar erop, want daar kun je in de Elzas niet omheen. Het is een favoriet gebied voor deze vogels, die mede daardoor het symbool van de streek zijn geworden. Daarbij worden deze dieren gezien als brenger van goed nieuws en als teken van welvaart. Er wordt zelfs beweerd dat geen meisje in de Elzas vroeger het huis uit ging zonder het Kugelhopf-familierecept.

© Meesterlijk van Robèrt - Kugelhopf

Kugelhopf-recept

Wil je ook eens met een Elzasser Kugelhopf-recept aan de slag? In Meesterlijk magazine nr. 37 vind je mijn recept en tips.   

© Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk nr. 37
© Meesterlijk van Robèrt – Meesterlijk nr. 37